Παγώνη σε ΣΚΑΪ: Υποχρεωτική η μάσκα ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους αν αυξηθούν τα κρούσματα

Σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών, μεγαλύτερη ανησυχία στους επιστήμονες προκαλούν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, καθώς όπως είπε, ένας ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει σε 80-100 άτομα,

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους άφησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση». Όπως ανέφερε «η μάσκα θα γίνει υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους εάν αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία».

Μάλιστα, έθεσε και θέμα επάρκειας των μασκών, ειδικά αν καταστεί υποχρεωτική η χρήση της ακόμα και στα σχολεία. «Στα σχολεία το δύσκολο δεν είναι να τη φοράνε οι μαθητές, αλλά  ότι θα πρέπει να υπάρχουν αρκετές, γιατί όταν μιλάς, υγροποιούνται και αυτές θα πρέπει να αλλάζουν. Θα πρέπει να υπάρχει δηλαδή μεγάλη ποσότητα από μάσκες για να μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε«, ανέφερε η κ. Παγώνη. Τόνισε δε ότι  ακόμα και τώρα στα νοσοκομεία υπάρχουν ελλείψεις. «Ειδοποιούνται οι υγειονομικές περιφέρειες και προμηθευόμαστε. Με τα δεδομένα που έχουμε ο κάθε γιατρός στα νοσοκομεία παίρνει μια μάσκα κάθε πρωί. Γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν και να μπορούμε να πάρουμε 2 και 3 μάσκες σε κάθε εφημερία που είμαστε για 24 ώρες», υπογράμμισε.

Η ίδια επανέλαβε ότι μεγαλύτερη ανησυχία στους επιστήμονες προκαλούν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, καθώς όπως είπε, ένας ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει σε 80-100 άτομα, σημειώνοντας ότι στην Ισπανία και στην Ιταλία λόγω των ασυμπτωματικών ασθενών τα 50 κρούσματα έφταναν τα 150 μέσα σε μια ημέρα.

Αναφορικά με τα 52 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες στη χώρα μας, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών επισήμανε ότι οφείλονται στη χαλάρωση των μέτρων. «Ήδη είχαμε χαλαρώσει όλο αυτόν τον καιρό, έχουν γίνει πολλά πάρτυ και πανηγύρια. Κι αυτά τα κρούσματα δεν είναι χθεσινά, είναι αποτέλεσμα του τι έγινε πριν 15 μέρες, απλώς τώρα εμφανίζονται ότι είναι θετικά», σημείωσε. Πρόσθεσε δε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιστήμονες έλεγαν ότι νεολαία δε μεταδίδει και δε νοσεί τόσο εύκολα. «Αυτό είναι αλήθεια, αλλά δε σημαίνει ότι ο νέος δε θα νοσήσει. Άλλωστε, ήδη έχουν νοσήσει αρκετοί νέοι και αν δείτε μελέτες από το εξωτερικό σε χώρες με μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, θα διαπιστώσετε ότι αρκετοί νέοι νόσησαν. Απλώς είχαν συμπτώματα, τα οποία ήταν πολύ πιο ήπια, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μεταδίδουν», υπογράμμισε η κ. Παγώνη. Άλλωστε, σύμφωνα με την ίδια, ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων έχει κατέβει, γιατί οι μεγάλοι άνθρωποι που έχουν προβλήματα και είναι υψηλού κινδύνου μένουν στα σπίτια τους και  αυτοί που νοσούν είναι οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι κυκλοφορούν.

Η ίδια πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού lockdown, ακόμα και αν η χώρα εισέλθει σε δεύτερο κύμα.

Σχετικά με το εμβόλιο, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ξεκαθάρισε ότι φέτος δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει και  θα είναι διαθέσιμο από το 2021. Όπως είπε «η Οξφόρδη ναι μεν προηγείται σε σχέση με άλλες ομάδες, αλλά τα εμβόλια έχουν φάσεις και για να γίνουν, πρέπει να είναι ασφαλή, πολύ καλά δοκιμασμένα και να ξέρουμε τις παρενέργειες».

Πηγή: https://www.skai.gr

Related Post