Ποια είδη καρκίνου μεταδίδονται προσοχή στα συμπτώματα

Αν και κατά κανόνα δεν σκεφτόμαστε τον καρκίνο ως μια μεταδοτική ασθένεια, υπάρχουν ορισμένες μορφές καρκίνου που προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά.

Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει ότι ο καρκίνος (τουλάχιστον κάποια είδη) μπορεί να μεταδοθεί με την σεξουαλική επαφή.

Δείτε 5 είδη καρκίνου που προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος με την σειρά του μπορεί να εξαπλωθεί και να συναφθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής:

Καρκίνος του στόματος

Αυτό το είδος αφορά καρκίνους που εμφανίζονται στο κεφάλι, το στόμα και τον λαιμό. Σύμφωνα με το αμερικανικό Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Στόματος, περίπου 48.000 Αμερικανοί διαγιγνώσκονται με καρκίνο του στόματος κάθε χρόνο, εκ των οποίων, περίπου οι 9.500 πεθαίνουν. Ανάλογα με την μορφή του καρκίνου του στόματος, τα πρώτα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν μη φυσιολογικές νεοπλασίες (εξογκώματα). Χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία είναι οι πιο κοινές επιλογές θεραπείας για αυτές τις μορφές καρκίνου.

Ο ιός HPV είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του λάρυγγα. Όταν ο ιός έρχεται σε επαφή με τα επιθηλιακά κύτταρα του δέρματος και των βλεννογόνων μέσω του στοματικού σεξ, μπορεί να προκαλέσει τον σχηματισμό καρκινικών όγκων. Ευτυχώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι στοματικοί καρκίνοι που προκαλούνται από τον ιό HPV ανταποκρίνονται πολύ καλά στις υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές από όλες τις μορφές καρκίνου του στόματος.

Καρκίνος του ορθού (πρωκτού)

Στην περίπτωση του καρκίνου του πρωκτού, τα κακοήθη κύτταρα σχηματίζονται στους ιστούς του πρωκτού. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, ο ιός HPV αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πρωκτού και ειδικά του πρωκτικού καρκίνου πλακωδών κυττάρων, που είναι και η πιο κοινή μορφή καρκίνου, ο οποίος συνδέεται με λοιμώξεις από τον ιό HPV.

Τα συμπτώματα στον καρκίνου του πρωκτού περιλαμβάνουν πρωκτική αιμορραγία, εξογκώματα κοντά στον πρωκτό και αλλαγές στις συνήθεις κινήσεις του εντέρου. Ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, ο καρκίνος του πρωκτού αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, ή/και χημειοθεραπεία.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Κάποτε ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ήταν η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες των ΗΠΑ, αλλά οι βελτιωμένες μέθοδοι διάγνωσης, χάρη στην ευρεία χρήση του τεστ Παπανικολάου, μείωσε δραστικά τα θύματα από τον εν λόγω καρκίνο. Δυστυχώς, όμως, αυτός ο καρκίνος συνήθως δεν έχει εξωτερικά συμπτώματα στα αρχικά του στάδια και αυτό κάνει την τακτική εξέταση με τεστ Παπανικολάου πάρα πολύ σημαντική.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, μια γυναίκα πρέπει πρώτα να έχει προσβληθεί από τον ιό HPV, για να αναπτύξει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι πιθανό να μεταδοθεί και από ερωτικά “βοηθήματα” (δονητές κλπ), ακόμα και από όργανα γυμναστικής, ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να κολλήσει μια γυναίκα τον ιό HPV είναι η σεξουαλική επαφή με έναν ήδη μολυσμένο σύντροφο. Ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου, ο καρκίνος του τραχήλου συνήθως αντιμετωπίζεται με ακτινοβολία, ή χημειοθεραπεία.

Καρκίνος στο πέος

Αν και δεν είναι τόσο κοινός, ή γνωστός όπως ο καρκίνος του προστάτη, εκείνος του πέους είναι επίσης ένας καρκίνος των αναπαραγωγικών οργάνων. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 2.030 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πέους κάθε χρόνο και 340 θάνατοι.

Το ερευνητικό ίδρυμα Cancer Research UK αναφέρει ότι αν και ο ιός HPV δεν είναι η μόνη αιτία για τον καρκίνο του πέους, το 47% των ανδρών με καρκίνο του πέους έχει επίσης λοιμώξεις από HPV. Τα συμπτώματα του καρκίνου στο πέος περιλαμβάνουν πληγές, ερυθρότητα, ερεθισμό, εκκρίσεις, αιμορραγία, ή εξόγκωμα στο πέος. Ο καρκίνος αυτός μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε μέσω της χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση του όγκου, είτε με ακτινοβολία.

Καρκίνος του κόλπου/αιδοίου

Ο καρκίνος του κόλπου περιλαμβάνει τόσο τον καρκίνο του κολπικού καναλιού, όσο και εκείνον του αιδοίου και θεωρείται καρκίνος των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των καρκίνων του αιδοίου σχετίζονται με μολύνσεις HPV, οι οποίες με την σειρά τους αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του κόλπου.

Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για εναλλακτικές οδούς μόλυνσης από τον ιό HPV, προς το παρόν, ο μόνος αποδεδειγμένος τρόπος να συλληφθεί ο ιός είναι μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του κόλπου και του αιδοίου περιλαμβάνουν ανώμαλη αιμορραγία και εξογκώματα, αλλά δεν υπάρχει κάποιο πρότυπο τεστ για τον εν λόγω καρκίνο. Και οι δύο αυτοί καρκίνοι είναι ιδιαίτερα θεραπεύσιμοι, όταν εντοπίζονται εγκαίρως, συνήθως μέσω ακτινοβολίας, ή χημειοθεραπείας.

http://www.medicaldaily.com

Related Post