Ποια είναι η ιδανική στιγμή για να πιείτε τον καφέ σας;

Οι περισσότεροι άνθρωποι το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί είναι να πιουν καφέ. Όμως, είναι τότε η ιδανική χρονική στιγμή; Εάν ήπιατε ποτέ καφέ και αισθανθήκατε ότι δεν λειτούργησε τονωτικά, τότε πρέπει να ανατρέξετε στο κλάδο της Χρονοφαρμακολογίας, που ασχολείται με τη μελέτη της χρονικής επίδρασης των φαρμάκων στον οργανισμό μας.

Όταν πρόκειται για τον καφέ, το κύριο κομμάτι που πρέπει να εξετάσουμε από άποψη βιολογίας είναι το επίπεδο της κορτιζόλης στο σώμα μας. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που σχετίζεται με το στρες και την εγρήγορση. Όσο περισσότερη κορτιζόλη έχουμε στο σώμα σας, τόσο σε μεγαλύτερη εγρήγορση βρισκόμαστε. Σε όσο μεγαλύτερη εγρήγορση βρισκόμαστε, τόσο μικρότερη θα είναι η επίδραση του καφέ. Άρα, θα πρέπει να παίρνουμε την δόση μας από καφέ, την ώρα που έχει κατέβει το επίπεδο της κορτιζόλης.

Τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα μας φτάνουν στο μέγιστο το πρωί μεταξύ μεταξύ 8 και 9. Υπάρχουν και κάποιες άλλες ώρες όπου – κατά μέσο όρο – η κορτιζόνη πιάνει το μέγιστο. Αυτό συμβαίνει το μεσημέρι μεταξύ 12 και 13:00, καθώς και το απόγευμα μεταξύ 17:30-18:30 μ.μ.

Οπότε, το πρωί η δράση του καφέ θα είναι πιο αποτελεσματική, αν πιούμε το διάστημα 9:00-11:30 πμ, δηλαδή πριν η κορτιζόλη πιάσει το επόμενο μέγιστο.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο ακριβής βέλτιστος χρόνος για να πιείτε τον καφέ είναι 14:16 π.μ. Αυτό το συμπέρασμα, δεν βασίστηκε σε μετρήσεις της κορτιζόλης , αλλά σε μια έρευνα για το πότε οι εργαζόμενοι αισθάνονται πιο κουρασμένοι.

Και αν πραγματικά θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την επίδραση του καφέ, μελέτες που έγιναν στο πανεπιστήμιο του Loughborough προτείνουν να πάρετε ένα 15-λεπτό υπνάκο μετά την κατανάλωση καφέ, τον “υπνάκο της καφεΐνης” όπως τον αποκαλούν.

Home

Related Post