Προβληματικό για την υγεία και το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Σουηδική έρευνα, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα, δείχνει ότι ίσως το ηλεκτρονικό τσιγάρο να μην είναι και τόσο αθώο σε ο,τι αφορά στην υγεία μας

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κωνσταντίνο Βαρδαβά, επιστημονικό συνεργάτη της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) στο Μιλάνο.

Η ομάδα του κ. Βαρδαβά εξέτασε τις 122 ουσίες που χρησιμοποιούνται συχνότερα στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα). Διαπίστωσαν ότι όλα τα υγρά περιέχουν τουλάχιστον μια ερεθιστική για τους πνεύμονες ουσία.

Όπως ανέφερε ο κ.Βαρδαβάς, «τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν σημαντική αύξηση στη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων κατά τα τελευταία χρόνια. Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι τα υγρά αναπλήρωσης που πωλούνται στην Ευρώπη, περιέχουν συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν τους αεραγωγούς στο αναπνευστικό σύστημα».

Η διαπίστωση αυτή, σύμφωνα με τον Έλληνα ερευνητή, σημαίνει ότι πιθανώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παραβιάζουν τον Κανονισμό της ΕΕ ότι τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν πρέπει να περιέχουν ουσίες επικίνσδυνες για την υγεία.

«Οι χρήστες (ατμιστές) πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι απαλλαγμένα από κινδύνους και οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς τους ότι αυτά μπορεί να περιέχουν ουσίες ερεθιστικές για τους πνεύμονες» είπε ο κ.Βαρδαβάς.

Τα συμτπωματα από το αναπνευστικό είναι πιο έντονα σε όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ παράλληλα στη διάρκεια της ημέρα καπνιζουν και κανονικό τσιγάρο

Μια άλλη, μικρότερη  έρευνα σε 15 άτομα, έγινε με επικεφαλής τον δρα Μάγκνους Λούντμπεκ του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, και έδειξε  ότι η νικοτίνη στο ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί άμεσα σκλήρυνση των αρτηριών του ατμιστή. Η σκλήρυνση είναι γνωστό ότι σχετίζεται εν γένει με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Η μικρή μελέτη έγινε σε 15 άτομα με μέση ηλικία τα 26 έτη, που έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με ή χωρίς νικοτίνη επί 30 λεπτά. Στη συνέχεια ελέγχθηκε η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός παλμός και η κατάσταση των αρτηριών τους. Στα άτομα που είχαν ατμίσει τσιγάρο με νικοτίνη, είχαν αυξηθεί σημαντικά τόσο η πίεση όσο και οι παλμοί της καρδιάς τους, ενώ είχε περίπου τριπλασιασθεί -έστω και παροδικά- η αρτηριακή ακαμψία, σε σχέση με όσους είχαν ατμίσει τσιγάρο χωρίς νικοτίνη

Related Post