Πώς μια γυναίκα θα προστατευτεί από την εμφάνιση υψηλού σακχάρου

Ο μητρικός θηλασμός έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για τα βρέφη, αλλά και για τις μητέρες.

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, δείχνει πως οι μητέρες που θηλάζουν για 6 ή περισσότερους μήνες, έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη, σε όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1.238 γυναίκες, τις οποίες παρακολούθησαν για συνολικό διάστημα 30 ετών, πραγματοποιώντας διαγνωστικές εξετάσεις για το σακχαρώδη διαβήτη, αξιολογώντας συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, και καταγράφοντας τη συνολική διάρκεια του θηλασμού.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως οι γυναίκες που θήλασαν για 6 ή περισσότερους μήνες είχαν 47% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, συγκριτικά με εκείνες που δε θήλασαν καθόλου. Παράλληλα, ο θηλασμός για λιγότερο από 6 μήνες βρέθηκε να συνδέεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου κατά 25%, σε σύγκριση με την απουσία θηλασμού.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η προστατευτική δράση του θηλασμού απέναντι στον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να οφείλεται σε διάφορους μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της αλληλεπίδρασης ορμονών που εκκρίνονται κατά το θηλασμό με τα κύτταρα του παγκρέατος, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή και έκκριση ινσουλίνης. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως η παρούσα μελέτη παρέχει έναν ακόμη λόγο για την προώθηση και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού από τους επαγγελματίες υγείας και τους αρμόδιους φορείς.

Related Post