Πώς να διαχειριστείτε το στρες, με απλά βήματα

Τα χαμηλά επίπεδα στρες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καλής υγείας, όπως ακριβώς η σωστή διατροφή και η άσκηση. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να έχετε τον απόλυτο έλεγχο του στρες στη ζωή σας.

Το στρες μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικό πονοκέφαλο, ναυτία ή ζαλάδα. Επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σας από κάθε άποψη, επομένως η μείωσή του είναι αναγκαία προκειμένου να διατηρήσετε τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σας υγεία.

Ξαφνική κρίση

Ορισμένες καταστάσεις μάς δημιουργούν αναπόφευκτα στρες, όπως ζητήματα δουλειάς ή ένα πρόβλημα στο σπίτι. Όταν πρέπει να αντιμετωπίσετε μια δύσκολη κατάσταση, η διαχείριση του στρες είναι σημαντική ώστε να είστε σε θέση να σκεφτείτε καθαρά. Δοκιμάστε τις παρακάτω τακτικές διαχείρισης ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε αγχωτικές καταστάσεις.

Προοπτική.
Μπορεί να αισθάνεστε απογοήτευση λόγω μιας προαγωγής που δεν ήρθε ποτέ ή για τα χρήματα που σας λείπουν αυτό το μήνα. Το στρες είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε αυτές τις περιπτώσεις. Προσπαθήστε να αποστασιοποιηθείτε και να σκεφτείτε αν αυτό που σας απασχολεί είναι κάτι παροδικό ή απλώς ασήμαντο· πάρτε μια βαθιά ανάσα και προσπαθήστε να πάτε παρακάτω. Η σωστή προοπτική απέναντι στα πράγματα είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν πρόκειται για τη διαχείριση του στρες.

Προγραμματισμός.
Εάν σας απασχολεί ένα συγκεκριμένο ζήτημα, φτιάξτε μια λίστα με όλες τις πιθανές λύσεις και επιλέξτε την κατάλληλη. Όταν συνειδητοποιήσετε πως υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές θα καταφέρετε να φτιάξετε ένα πλάνο δράσης που θα σας βοηθήσει να μειώσετε άμεσα τα επίπεδα του στρες.

Αποδοχή.
Υπάρχουν παράγοντες που δεν μπορείτε να ελέγξετε στη ζωή σας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποδεχθείτε. Έχετε όμως τον έλεγχο των αντιδράσεών σας σε κάθε περίπτωση. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και ζητήστε συναισθηματική υποστήριξη από τους δικούς σας ανθρώπους προκειμένου να διαχειριστείτε το στρες.

Χρόνιο στρες

Πολλές φορές το στρες προκύπτει από ένα συνδυασμό παραγόντων και όχι από ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Εάν το στρες είναι για εσάς μια μόνιμη κατάσταση, δοκιμάστε τα παρακάτω:

Κάντε ένα διάλειμμα.
Τα άγχη της καθημερινότητας μπορεί να σας επηρεάσουν χωρίς να το συνειδητοποιήσετε. Για να τα αντιμετωπίσετε πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας και να απολαμβάνετε καθημερινά μια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί. Μπορείτε να ακούσετε μουσική, να κάνετε διαλογισμό ή να κάνετε ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο. Το να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας είναι σημαντικό τόσο για την πρόληψη όσο και για τη διαχείριση του στρες.

Αθληθείτε συστηματικά.
Η σωματική άσκηση είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους διαχείρισης του στρες, καθώς σας αποφορτίζει σωματικά και ψυχικά. Επιλέξτε μια ενασχόληση όπως η γιόγκα ή το πιλάτες που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το στρες και την αρνητική ενέργεια.

Εκφράστε τα συναισθήματά σας.
Εάν σας απασχολεί κάτι, μην το κρατάτε για τον εαυτό σας. Μιλήστε σε άτομα που εμπιστεύεστε, όπως συγγενείς και φίλοι. Ακόμη κι αν δε χρειάζεστε συμβουλές, μπορεί να αισθανθείτε καλύτερα εάν εκφράσετε ελεύθερα αυτό που αισθάνεστε.

Αποφύγετε το περιττό στρες

Εάν είστε προετοιμασμένοι για τα δύσκολα, κάνετε σωστή διαχείριση του χρόνου σας και λύνετε γρήγορα τα προβλήματά σας θα αποφύγετε το περιττό στρες:

Ρυθμίστε τις προσδοκίες σας.
Εάν αναλαμβάνετε περισσότερες ευθύνες απ’ όσες αντέχετε, το στρες είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια. Θα πρέπει μερικές φορές να πείτε όχι σε όσα δεν μπορείτε να αντέξετε. Επίσης, διαχειριστείτε σωστά τα οικονομικά σας –αποφύγετε περιττά έξοδα και πολυτέλειες– εάν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε. Η ρεαλιστική προσέγγιση μιας κατάστασης βοηθά να αποφύγετε το περιττό στρες.

Επιλύστε τα προβλήματα που μπορεί να αναδειχθούν σε κρίση.
Είναι ανθρώπινο να προσπαθούμε να αποφύγουμε μια δυσάρεστη ή προβληματική κατάσταση, ωστόσο είναι καλό να προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Είτε πρόκειται για οικογενειακά είτε για επαγγελματικά προβλήματα, προσπαθήστε να τα διαχειριστείτε πριν ξεφύγουν από τον έλεγχό σας.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφύγουμε το στρες, μπορούμε όμως να το θέσουμε υπό έλεγχο εάν ακολουθήσουμε μια σωστή και ορθολογική τακτική. Με τον τρόπο αυτό, θα καταφέρουμε να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή της ημέρας χωρίς να χαλάμε τη διάθεσή μας.

http://www.onmed.gr

Related Post