Πώς να χάσετε κιλά χωρίς δίαιτα;

Σύμφωνα με πορτογαλική μελέτη, αν εστιάσουμε στην απόλαυση του φαγητού και τρώμε «προσεκτικά», τότε έχουμε πολλές πιθανότητες, να χάσουμε βάρος

Οι περισσότεροι από εμάς κατά καιρούς… τα χουμε βάλει με τα κιλά μας.

Σίγουρα οι εξαντλητικές δίαιτες σε συνδυασμό με τις ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο είναι πράγματα που, λίγο-πολύ, όλοι, τα έχουμε δοκιμάσει.

Αυτό, όμως, που ίσως να μη γνωρίζουμε οι περισσότεροι, είναι πόσο εύκολη θα γινόταν η διαδικασία απώλειας βάρους αν εστιάζαμε σε απλές καθημερινές συνήθειες.

Τι σημαίνει αυτό;

Σύμφωνα με πορτογαλική μελέτη, αν εστιάσουμε στην απόλαυση του φαγητού (χωρίς να αποσπάται η προσοχή μας από τηλεοράσεις και  υπολογιστές) και τρώμε «προσεκτικά», τότε έχουμε πολλές πιθανότητες να χάσουμε βάρος.

Γι’ αυτό πριν πάρετε την απόφαση να «πεθάνετε της πείνας» για μερικά κιλάκια, δοκιμάστε πρώτα τα παρακάτω:

Μασάτε τα φαγητά σας αργά

Σύμφωνα με έρευνες, το μάσημα αυξάνει τη ροή του αίματος στο στομάχι, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται.

Μελέτη του 2013 αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που συνηθίζουν να μασούν την τροφή τους πιο αργά και να τρώνε με μικρότερες μπουκιές γλιτώνουν, σχεδόν, 100 θερμίδες από αυτούς που συνηθίζουν να τρώνε γρήγορα.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο με αυτά που τρώτε 

Ξεκινήστε να γράφετε ένα καθημερινό ημερολόγιο με το τι και πόσο τρώτε.

Η διατροφολόγος, Pandora Symes, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για να κατανοήσετε τη σχέση σας με το φαγητό, πρέπει να συνδεθείτε με αυτό και με το να το δείτε γραμμένο σε χαρτί, αυτό ακριβώς επιτυγχάνετε».

Προσδιορίστε τι θέλετε να φάτε

Αν θέλετε να αποκτήσετε μια καλή σχέση με το φαγητό, είναι επιτακτική η ανάγκη να καταλάβετε από πού προέρχεται η πείνα σας.

Σκεφτείτε, απλά πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι αυτός ο τρόπος σκέψης αν πρόκειται να καταναλώσετε ένα ανόητο σνακ.

Φάτε μόνο όταν είστε πραγματικά πεινασμένοι

Ξεχάστε τις κλασικές ώρες γεύματος. Η Symes, συμβουλεύει να ξεκινήσετε να τρώτε όταν πραγματικά το έχετε ανάγκη και όταν πραγματικά νιώθετε πεινασμένοι. Έτσι αν φάγατε στις 7 το απόγευμα ένα πλήρες γεύμα, τότε το βραδινό, ίσως να είναι περιττό.

Πιείτε νερό πριν το γεύμα σας

Ένα από τα κύρια πράγματα που συμβάλλουν στην πείνα μας είναι η αφυδάτωση. Δοκιμάστε να πιείτε νερό πριν το γεύμα. Αν μετά από 15 λεπτά, αισθάνεστε ακόμα πεινασμένοι, τότε το σώμα σας είναι έτοιμο για να δεχθεί τροφή.

Επενδύστε σε είδη κουζίνας

Είναι σημαντικό να απολαμβάνετε το φαγητό και να μην τρώτε ασυναίσθητα μπροστά από έναν υπολογιστή ή μία τηλεόραση.

Γι’ αυτό επενδύστε σε μία όμορφη ατμόσφαιρα και σε μία περιποιημένη κουζίνα προκειμένου να αποφευχθεί η περιττή κατανάλωση τροφής.

Δώστε στον εαυτό σας 30 λεπτά μετά την κατανάλωση του γεύματος

Πριν παραγγείλετε και δεύτερη μερίδα νομίζοντας ότι δεν έχετε χορτάσει, δώστε 20-30 λεπτά στον οργανισμό σας, για να δεχθεί το μήνυμα κορεσμού.

Πάρτε το χρόνο σας και όχι μόνο θα αισθανθείτε υπερπλήρεις μετά το γεύμα, αλλά θα έχετε καταναλώσει και λιγότερες θερμίδες.

Related Post