Σπιτικές συνταγές για να απαλλαγείτε από τον πονόλαιμο

Η κοινή λογική υπαγορεύει ξεκούραση, βιταμίνη C, πολλά υγρά, κατά προτίμηση τσάι και χυμό πορτοκάλι, για να ξεπεράσετε έναν πονόλαιμο, που δεν απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Τη συγκεκριμένη μάλιστα περίοδο που διανύουμε, ο πονόλαιμος, ενδεχομένως και κάποια ήπιας μορφής κρυολογήματα είναι αρκετά συχνά, καθώς η θερμοκρασία υποχωρεί. Ποιές είναι οι σπιτικές συνταγές που μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τον πονόλαιμο;

Κλασική γαργάρα με παραλλαγές

Όχι μία , όχι δύο αλλά πέντε διαφορετικές σπιτικές…γαργάρες, ικανές να σας απαλλάξουν από τον πονόλαιμο, προτείνουν οι ειδικοί.

Γαργάρα με τσάι βατόμουρο: Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, ρίξτε 2 ή και περισσότερα κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα φύλλα από τσάι βατόμουρο. Βράστε για 10 λεπτά και αφού το αφήσετε να κρυώσει, κάντε γαργάρες. Στην περίπτωση που έχετε και πυρετό, η γαργάρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιπυρετικό ποτό. Προσοχή, οι ειδικοί συστήνουν να μην πίνετε κανένα από τα ροφήματα, που χρησιμοποιείται ως γαργάρα.

Γαργάρες με φασκόμηλο: Αυτό το θεραπευτικό βότανο είναι ιδανική λύση στον πονόλαιμο. Ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού ξίδι μηλίτη και μέλι και κάντε γαργάρες τέσσερις φορές την ημέρα.

Γαργάρες με ζεστό θαλασσινό νερό: Εάν έχετε αντοχές, κάντε ένα αλατούχο διάλυμα προσθέτοντας 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι πολύ ζεστό νερό. Κάντε γαργάρες κάθε τρεις με τέσσερις ώρες. Το διάλυμα αυτό σας απαλλάσσει από το φλέγμα και μειώνει τις φλεγμονές.

Γαργάρες με κουρκουμά: Αναμίξτε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Κάντε γαργάρες με το μίγμα δύο φορές την ημέρα. Αν δε μπορείτε να κάνετε γαργάρες, ανακατέψτε 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε 1 φλιτζάνι ζεστό γάλα και πιείτε το.

Γαργάρες με οδοντικό διάλυμα: Μια άλλη καλή «συνταγή» για γαργάρες είναι αυτή με στοματικό διάλυμα. Ρίξτε μία μικρή ποσότητα σε ένα φλιτζάνι και επαναλάβατε 2-3 φορές την ημέρα. Προσοχή, αν μοιράζεστε το διάλυμα με τον/την σύντροφο σας, οικογένεια σας κ.λπ αποφύγετε να πιείτε το διάλυμα απευθείας από το μπουκάλι, προκειμένου να μη μεταφέρετε τυχόν φλεγμονή, ίωση κ.λπ.

Θαυματουργό ξίδι

Αυτή η σπιτική συνταγή για τον πονόλαιμο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Μάλιστα, μερικοί ειδικοί εξακολουθούν να θεωρούν το ξίδι από μηλίτη εύγευστο και θαυματουργό. Προσοχή, αποφύγετε να δώσετε το ρόφημα ή οποιοδήποτε ρόφημα με μέλι σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών γιατί το μέλι ενδεχομένως να μεταφέρει ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει ένα είδος τροφικής δηλητηρίασης που ονομάζεται αλλαντίαση νηπίων και μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε πολύ μικρά παιδιά. Πριν κάνετε οτιδήποτε ρωτήστε τον παιδίατρό σας.

Ανακατέψτε μαζί 1 κουταλιά της σούπας μέλι, 1 κουταλιά της σούπας ξίδι (κατά προτίμηση από μηλίτη) και 250 γρ. ζεστό νερό και πιείτε αργά (αλλά μην αφήνετε να κρυώσει). Το ρόφημα αυτό μπορείτε να το καταναλώνετε όσο συχνά θέλετε.

Αν θέλετε να κάνετε γαργάρες, θα χρειαστείτε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1/2 φλιτζάνι ξίδι μηλίτη και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Διαλύστε το αλάτι στο ξίδι και στη συνέχεια, αναμίξτε με νερό. Κάντε γαργάρες κάθε 15 λεπτά, αν θεωρείτε ότι χρειάζεται.

Κοκτέιλ χρένου (horse radish)

Δοκιμάστε αυτή τη ρωσική θεραπεία και σύντομα ο πονόλαιμός σας θα αποτελεί παρελθόν. Αναμείξτε 1 κουταλιά της σούπας καθαρό χρένο ή ρίζα από χρένο με 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο. Ανακατέψτε σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και πιείτε αργά. Το χρένο χρησιμοποιείται ως βάση σε μεγάλη ποικιλία από σάλτσες και κατά το μεσαίωνα, η ρίζα και το φύλλωμά του χρησιμοποιούνταν εντατικά για θεραπευτικούς σκοπούς.

Κίτρο, το εσπεριδοειδές

Το κίτρο όπως και άλλα εσπεριδοειδή θεωρούνται σύμμαχοι του ανθρώπου στην καταπολέμηση των πονόλαιμου, διαφόρων ιώσεων και λοιμώξεων. Ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας μέλι και το χυμό από ένα κίτρο σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και πιείτε το. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάιμ. Συνδυάστε 1 κουταλιά μέλι με 1 κουταλιά λάιμ και πιείτε τες, όσο συχνά θεωρείτε ότι χρειάζεται.

Καραμέλες, η γλυκιά θεραπεία

Σκεφτείτε τον πονόλαιμο ως δικαιολογία για να απολαύσετε τις αγαπημένες σας καραμέλες, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που επιμένουν ότι η ζάχαρη μπορεί να απαλύνει τον πονόλαιμο και τον βήχα. Αν μη τι άλλο, το πιπίλισμα μιας σκληρής καραμέλας μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί το στόμα και ο λαιμός σας υγρός, άρα να σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα.

Ωστόσο, στην περίπτωση που ο πονόλαιμός σας συνοδεύεται και από πυρετό, μην παρασυρθείτε και επιλέξετε σοκολατένιες καραμέλες, καθώς ως γνωστό η σοκολάτα αντενδείκνυται στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Σκόρδα, σκόρδα

Ξεφλουδίστε μία φρέσκια σκελίδα σκόρδο, κόψτε την στη μέση και τοποθετήστε 1 τεμάχιο σε κάθε πλευρά του στόματός σας. Ρουφήξτε το ζουμί του σκόρδου και περιστασιακά, πιέστε το στα δόντια σας, χωρίς να το δαγκώσετε για να απελευθερώσετε την αλλικίνη του σκόρδου, την αποκρουστική για πολλούς χημική ουσία, που μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν στρεπτόκοκκο.

www.clickatlife.gr

Related Post