Συμπτώματα εγκεφαλικού που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Η μείωση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο (εγκεφαλικό επεισόδιο), οφείλεται σε θρόμβο ή αιμορραγία και αποτελεί ένα επείγον ιατρικό περιστατικό . Περίπου το 80 % των εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλονται σε θρόμβο ( ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια) και τα υπόλοιπα οφείλονται σε αιμορραγία στον εγκέφαλο (αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο). Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που πρέπει να παρέχονται κατά τις πρώτες 3-4 ώρες, όπως τα θρομβολυτικά φάρμακα. Πώς όμως θα καταλάβουμε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;

Συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου:

Προβλήματα όρασης

Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει διπλωπία , θολή όραση ή απώλεια της όρασης στο ένα μάτι. Ενώ 1.300 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ρωτήθηκαν τι συμπτώματα εμφανίζονται σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, μόνο το 44 % γνώριζε ότι η απώλεια της όρασης είναι μια ισχυρή ένδειξη .

Δυσκολία στην ομιλία ή σύγχυση

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα έκφρασης ή την ικανότητα ομιλίας. Η δυσκολία στην ομιλία σημαίνει ότι έχετε 72% πιθανότητα να έχετε υποστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο .

Αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι

Ένα ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι μπορεί να είναι ανησυχητικό. Συχνά, το προσβεβλημένο άκρο είναι στην πλευρά του σώματος απέναντι από όπου το εγκεφαλικό επεισόδιο συνέβη στον εγκέφαλο. Επεκτείνετε τα δύο χέρια για 10 δευτερόλεπτα, εάν έχετε αδυναμία των μυών είναι ένα σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ζάλη ή απώλεια ισορροπίας

Αν έχετε ζαλάδα, ναυτία ή δυσκολία στο περπάτημα, μπορεί να είναι σημάδι ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πόνος

Ο πόνος δεν είναι ένα τυπικό σύμπτωμα αλλά εάν έχετε ξαφνικό πόνο στο ένα χέρι , στο ένα πόδι, στη μια πλευρά του προσώπου ή στο στήθος σας , μην το αφήσετε και καλέστε αμέσως το γιατρός σας. Σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες βιώνουν μη παραδοσιακά συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου, 62 % πιο συχνά από τους άνδρες και ένα από τα πιο κοινά είναι ο πόνος.

Σοβαρή κεφαλαλγία

Μια ξαφνική και σοβαρή κεφαλαλγία, είναι ένα κοινό σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι γυναίκες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν έναν έντονο πονοκέφαλο (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) από ότι οι άνδρες .

Πάρεση προσωπικού νεύρου

Αιφνίδια, μονόπλευρη πάρεση του προσωπικού νεύρου μπορεί να είναι ένα σημάδι του εγκεφαλικού επεισοδίου. Επείγουσα ιατρικό προσωπικό θα σας ζητήσει να χαμογελάσει ή να δείχνουν τα δόντια σας . Εάν μια πλευρά της κρεμά το πρόσωπό σας ή δεν κινείται, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Λόξυγκας

Συνήθως, ο λόξυγκας είναι μια μικρή ενόχληση. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο επηρεάζει το κέντρο της αναπνοής του εγκεφάλου και μπορεί να προκαλέσει έναν ξαφνικό και παρατεταμένο λόξυγκα, πιο συχνά σε γυναίκες.

Δύσπνοια ή αίσθημα παλμών της καρδιάς

Ένα άλλο σύμπτωμα είναι η δύσπνοια και το αίσθημα παλμών της καρδιάς. Συνήθως αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άντρες.

Αρχική

Related Post