Συναισθησία: Η άγνωστη ασθένεια που πλήττει το 4% των ενηλίκων

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 4% των ενηλίκων πάσχουν από μια ασθένεια η οποία είναι οκτώ φορές συχνότερη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες.

Η διαταραχή είναι επίσης συχνότερη στους αριστερόχειρες. Ο λόγος για τη συναισθησία. Είναι σύμφωνα με τους ειδικούς η νευρολογική «ανάμιξη» των αισθήσεων, κατά την οποία η διέγερση μίας αίσθησης (λ.χ. της ακοής) οδηγεί σε αυτόματες, ακούσιες αντιδράσεις σε μία διαφορετική αίσθηση. Συνήθως η διαφορετική αίσθηση είναι η όραση (λ.χ. οι πάσχοντες βλέπουν χρώματα) ή η γεύση (λ.χ. ο ασθενής νιώθει στο στόμα του μια γεύση).

Μία από τις πιο σπάνιες μορφές συναισθησίας είναι αυτή που εκδηλώνεται μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά στην ιατρική βιβλιογραφία είναι δημοσιευμένες ελάχιστες περιπτώσεις.

Η μία αφορά έναν 46χρονο από τον Καναδά, ο οποίος έπαθε εγκεφαλικό το 2007 και έκτοτε έχει οργασμική αίσθηση κάθε φορά που… ακούει τραγούδια από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ και η δεύτερη μία 36χρονη Αμερικανίδα η οποία «μυρμηγκιάζει» σε όλο της το σώμα όταν ακούει ορισμένους ήχους.

http://medicalnews.gr

Related Post