Τα επίπεδα βιταμίνης D επηρεάζουν τη χοληστερόλη στα παιδιά

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, συσχετίζει τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, με χαμηλότερες τιμές χοληστερόλης, σε παιδιά δημοτικού.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 512 παιδιά, ηλικίας 6-8 ετών.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως τα παιδιά που είχαν συγκεντρώσεις βιταμίνης D άνω των 80 nmol/L είχαν χαμηλότερα επίπεδα ολικής και LDL («κακής») χοληστερόλης, συγκριτικά με εκείνα που είχαν τιμές βιταμίνης D κάτω των 50 nmol/L. Επιπλέον, η παραπάνω συσχέτιση βρέθηκε να είναι ανεξάρτητη από το ποσοστό σωματικού λίπους, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, τις διατροφικές συνήθειες και άλλους παράγοντες.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν το πόσο σημαντικό είναι να καλύπτονται οι συστάσεις για την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D. Επιπλέον, θυμίζουν πως η εν λόγω βιταμίνη είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και η έλλειψή της συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ραχίτιδας, οστεομαλακίας και οστεοπενίας, ενώ φαίνεται πως είναι πιθανό να ασκεί και υπολιπιδαιμική δράση, μειώνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Related Post