Τα οφέλη της δίαιτας Dash

Έχει σχεδιαστεί από το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Υγείας (U.S National Institute of Health) με σκοπό να μειώσει την υπέρταση, τις καρδιακές παθήσεις και τη χοληστερίνη.

Η δίαιτα Dash είναι ένα πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά, ξηρούς καρπούς, ψάρι και περιέχει λιγότερο κόκκινο κρέας με χαμηλά λιπαρά, ζάχαρη και αναψυκτικά με ζάχαρη.

Επίσης, περιέχει πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως και καθόλου επεξεργασμένα δημητριακά ή άλλα προϊόντα. Είναι μια διατροφή πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες, ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη.

Μειώστε την πίεση

Σύμφωνα με τις οδηγίες για την υπέρταση (Guidelines for Americans 2010), οι ασθενείς με υπέρταση θα πρέπει να λαμβάνουν λιγότερο από 1.500 mg νατρίου την ημέρα, ενώ οι έφηβοι και τα υγιή άτομα θα πρέπει να λαμβάνουν λιγότερα από 2.300 mg νατρίου την ημέρα.

H δίαιτα Dash είναι μια διατροφή χαμηλή σε νάτριο, η οποία είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η δίαιτα DASH ενισχύει τη μείωση της συστολικής πίεσης σε άτομα με υπέρταση. Επίσης συντελεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που βρίσκονται ένα στάδιο πριν την υπέρταση.

Βοηθήστε την καρδιά σας

Η δίαιτα Dash είναι έτσι σχεδιασμένη, ώστε βοηθά σημαντικά στη μείωση των καρδιοπαθειών και των εγκεφαλικών. Τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι η δίαιτα DASH μπορεί να μειώσει κατά 20% τις καρδιαγγειακές νόσους, 21% την στεφανιαία νόσο, 19% τον κίνδυνο εγκεφαλικού και 29% τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας.

Κατάλληλη για διαβητικούς

Η δίαιτα Dash, χάρη στην υψηλή της περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά και στη μειωμένη πρόσληψη σακχάρων και σακχαρούχων αναψυκτικών είναι μια διατροφή που μπορεί να υιοθετηθεί από διαβητικούς.

Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το πλάνο διατροφής μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει παράλληλη απώλεια βάρους. Είναι μια διατροφή που βοηθά στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και φαίνεται πως σχετίζεται θετικά με τον διαβήτη τύπου 2.

Μειώστε τη χοληστερίνη

Η δίαιτα Dash είναι κατάλληλη για άτομα με υψηλή χοληστερίνη, μιας και έχει φανεί ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τη χοληστερίνη και τη LDL.

Η διατροφή αυτή έχει πολύ χαμηλή πρόσληψη λιπαρών μιας και περιλαμβάνει μόνο γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά (1,5%-2%) ή με καθόλου λιπαρά (0%), ενώ με αυτό το διατροφικό πλάνο, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι πολύ περιορισμένη.

Περιέχει ξηρούς καρπούς οι οποίοι είναι πλούσιοι σε ω3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ

http://www.newsbeast.gr

Related Post