Τα φαγητά που θα σας κάνουν εξυπνότερους

Υπάρχουν «έξυπνες» τροφές και μάλιστα μέσα στην κουζίνα μας. Ποιες είναι και πώς μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου μας;

Η καφεΐνη σε κρατά σε εγρήγορση
Η καφεΐνη, μπορεί να σε ενεργοποιήσει και να σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς πιο εύκολα. Πέρα από τον καφέ, η σοκολάτα, το τσάι, τα ενεργειακά ποτά και ορισμένα συμπληρώματα διατροφής, κάνουν εξίσου καλά τη δουλειά τους. Προσοχή: Η υπερβολή μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Μπρόκολο
Τρόφιμα όπως το μπρόκολο είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ και βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου. Αν δε σου αρέσει σκέτο (και κυρίως στα παιδιά), υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το μαγειρέψεις διαφορετικά.

Τάισε τον εγκέφαλό σου με… ψάρια
Μια πηγή πρωτεΐνης που σχετίζεται με την ενίσχυση του εγκεφάλου είναι τα ψάρια- πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, απαραίτητα για τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ανάπτυξη. Δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα = καλύτερη λειτουργία καρδιάς και εγκεφάλου.

Τι ψάρια να προτιμήσω όμως;

Σολομός και Σαρδέλα
Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά που περιέχονται σε ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες είναι απαραίτητα τρόφιμα για τον εγκέφαλο καθώς βοηθούν στην προστασία και στην ανάπτυξη των κυττάρων του εγκεφάλου. Στη σύγχρονη διατροφή τα λιπαρά έλαια των ψαριών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των τροφίμων που κάνουν καλό στον εγκέφαλο και από τα τρόφιμα που θα πρέπει να λαμβάνουμε συχνά.

Λίγα καρύδια και (μαύρη) σοκολάτα την ημέρα…
Πρόσθεσε μια μικρή ποσότητα καρυδιών και μαύρης σοκολάτας -χωρίς υπερβολές- στην διατροφή σου, κάθε μέρα. Οι ξηροί καρποί είναι πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε, της οποίας η έλλειψη συνδέεται με την εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών, καθώς μεγαλώνουμε. Η μαύρη σοκολάτα έχει επίσης ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τα μαγικά blueberries
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα blueberries μπορούν να βοηθήσουν στις παθήσεις του εγκεφάλου και να μειώσουν τις επιπτώσεις της ηλικίας που σχετίζονται με παθήσεις όπως το Alzheimer και η άνοια. Οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε blueberries βελτιώνουν σημαντικά τη λειτουργία των μυών.

Η ζάχαρη ενισχύει την εγρήγορση
Η ζάχαρη είναι η προτινόμενη πηγή καυσίμων του εγκεφάλου, αλλά όχι η επιτραπέζια ζάχαρη. Ο λόγος για την γλυκόζη, η οποία «μεταβολίζει» το σώμα σου από τα σάκχαρα και τους υδατάνθρακες του τρως. Για το λόγο αυτό, αν πιείς κάτι γλυκό μπορεί να ενισχύσεις βραχυπρόθεσμα τη μνήμη, τη σκέψη, και τη νοητική σου ικανότητα. Ωστόσο, οι υπερβολές (και) εδώ, βλάπτουν.

ΠΡΩΙΝΟ!
Μην το ξεχνάς! Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πρωινού μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και την προσοχή μας. Να, για παράδειγμα οι μαθητές που τρώνε πρωινό τείνουν να αποδίδουν σημαντικά καλύτερα από εκείνους που δεν το κάνουν. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα τρόφιμα στην κορυφή της λίστας καυσίμων του εγκεφάλου.

http://endiaferonta.com/?p=49768

Related Post