«Τείχος» στήνουν οι υγειονομικοί φορείς για την εποχική γρίπη

Τείχος για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης στήνουν οι υγειονομικοί φορείς της χώρας, προκειμένου να προστατεύσουν την δημόσια Υγεία, απευθύνοντας έκκληση προς τους επαγγελματίες υγείας και τους πολίτες, που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Η επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους, ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός.

«Η γρίπη δεν περιμένει», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο καθηγητής Παθολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας, κάνοντας λόγο για «παγκόσμιο εχθρό», που προκαλεί κάθε χρόνο επιδημίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, από εποχική γρίπη νοσεί το 3% -4% του πληθυσμού παγκοσμίως και σύμφωνα με εκτιμήσεις, προκαλεί 250.000-500.000 θανάτους, 40.000 ετησίως στην ΕΕ. Και όμως αυτό το νόσημα προλαμβάνεται με εμβολιασμό, ωστόσο τα στοιχεία είναι απογοητευτικά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο και ο κυριότερος λόγος είναι η «επιστημονική παραπληροφόρηση», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά, την απάντηση γιατρού σε ερώτηση 70χρονης για το εμβόλιο. «Γιατί να το κάνεις; Αρρωσταίνεις;». Από την ανάλυση των περσινών στοιχείων, προκύπτει ότι το 76% των ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ και το 84% των ασθενών που κατέληξαν (σύνολο θανάτων 197), ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι η εικόνα είναι «τραγική», καθώς το ποσοστό εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας κυμαίνεται στο 10,93% στα νοσοκομεία και 24,91% στα Κέντρα Υγείας και στις ομάδες υψηλού κινδύνου από 20-40%.

Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται φέτος στον εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας και προς διευκόλυνσή τους έχουν διατεθεί στις υγειονομικές περιφέρειες περίπου 18.000 εμβόλια, δωρεά φαρμακευτικών εταιριών, προκειμένου οι εργαζόμενοι επιτόπου να εμβολιάζονται.

Επίσης, θα υπάρξει η «κάρτα αντιγριπικού εμβολιασμού εργαζομένου» και θα καταγράφονται τα ποσοστά αντιγριπικού εμβολιασμού συνολικά και ανά κλινική, τα οποία θα αποτελούν δείκτη ελέγχου νοσοκομειακών λοιμώξεων και ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των διοικήσεων και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, έκανε λόγο για ζήτημα κοινωνικής και επαγγελματικής ευθύνης, για όσους καλούνται να παρέχουν νοσηλεία σε άτομα ανοσοκατεσταλμένα, σε ΜΕΘ, ασθενείς με ειδικές λοιμώξεις ή νεογνά και δεν εμβολιάζονται, επισημαίνοντας ότι «οι κλασικοί τρόποι προφύλαξης -μέτρα ατομικής υγιεινής- δεν είναι ποτέ αρκετοί για να εμποδίσουν την εξάπλωση της γρίπης και ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος προφύλαξης».

Στόχος, όπως εξήγησε ο κ. Μπασκόζος, μέσω των δράσεων που έχουν ξεκινήσει αρχές Οκτωβρίου, είναι τα ποσοστά εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας να αγγίξουν το 20% και των ομάδων υψηλού κινδύνου το 75%.

Κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλλει ταχύτατα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η πρόβλεψη του χρόνου, αλλά και του τόπου εκδήλωσής της, ανέφεραν οι επιστήμονες, με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο, να λέει χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρουμε τι Ρίχτερ θα μας χτυπήσουν, αλλά εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» και ως επιστημονική κοινότητα οφείλουμε να ενημερώσουμε τον πληθυσμό ώστε να γνωρίζουν ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν. Έκανε λόγο για «αμέλεια» από πλευράς των πολιτών να μην εμβολιάζονται και «ντροπή» για τη χώρα μας να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις.

Ο κ. Τσιόδρας υπενθύμισε, ότι αν νοσήσει κάποιος από γρίπη και ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα αντιική αγωγή, χωρίς να περιμένει την εργαστηριακή επιβεβαίωση, ώστε να προληφθούν οι επιπλοκές.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε ετοιμότητα και όπως είπε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, η επάρκεια των εμβολίων και των αντιικών φαρμάκων έχει εξασφαλιστεί και παρακολουθείται η διάθεσή τους από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ αναφερόμενος στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είπε ότι με τις νέες προσλήψεις που έκανε το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν ανοίξει περισσότερες από 50 νέες κλίνες.

Στις δράσεις των υγειονομικών αρχών για την εποχική γρίπη περιλαμβάνονται επίσης επιστημονικές ημερίδες στις υγειονομικές περιφέρειες, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα Ηράκλειο.

Related Post