Τι είναι η κακοσμία στόματος; Μάθετε τι την προκαλεί και πως αντιμετωπίζεται!

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γύρω μας ή εμείς οι ίδιοι αισθανόμαστε μια δυσάρεστη οσμή να έρχεται από το στόμα μας κι αυτό μας κάνει να νιώθουμε αμήχανα. Πώς όμως προκαλείται η κακοσμία στόματος και πως αντιμετωπίζεται; Ρωτήσαμε την Ελένη Γκίζα, χειρουργό οδοντίατρο, εξειδικευμένη στη αισθητική οδοντιατρική, συνεργάτη του κέντρου Eurodentica και σας μεταφέρουμε…

Τι είναι η κακοσμία στόματος;
Είναι η δυσάρεστη οσμή του στόματος που συνήθως εμφανίζεται παροδικά. Οι κυριότερες αιτίες είναι τα προβλήματα των δοντιών, τα βαριά φαγητά, οι διάφορες ασθένειες του στόματος και του λάρυγγα καθώς και οι στερητικές δίαιτες.

Πότε δεν πρέπει να ανησυχούμε;
Φυσιολογική είναι η κακοσμία κατά το πρωινό ξύπνημα ή όταν προέρχεται μετά την κατανάλωση τροφών με καρυκεύματα και σκόρδο, μετά από νηστεία, το κάπνισμα και μερικά φάρμακα που προκαλούν ξηροστομία.

Πότε πρέπει να πάμε στον γιατρό;
Η παθολογική κακοσμία προέρχεται συνήθως από παθήσεις του στόματος. Η στοματική κοιλότητα είναι γεμάτη με μικροοργανισμούς που συσωρεύονται στη γλώσσα, τις παρειές, τα ούλα, τα δόντια, τα χείλη, το σάλιο. Η συχνότητα και η ποιότητα των γευμάτων, η στοματική υγιεινή, η σιελόρροια, οι γέφυρες, η τερηδόνα, η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα, οι εξελκώσεις του βλενογόνου, ο καρκίνος του στόματος, η ακτινοθεραπεία και ορισμένα φάρμακα είναι μερικές από τις καταστάσεις που μπορεί να διαταράξουν τη δυναμική ισορροπία στο στόμα και να προκαλέσουν κακοσμία.

Κακοσμία όμως μπορεί να προκληθεί και από προβλήματα στο στομάχι, όπως το έλκος, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, και ο καρκίνος του στομάχου. Η αμυγδαλίτιδα, η χρόνια ιγμορίτιδα, η ατροφική ρινίτιδα, η φυματίωση, ο διαβήτης και τα νοσήματα από ανεπάρκεια οργάνων (νεφρά, ήπαρ) μπορούν επίσης να προκαλέσουν κακοσμία.

Πως αντιμετωπίζουμε την κακοσμία;
Η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι ο καθαρισμός των δοντιών και η καθημερινή υγιεινή. Ερευνες έχουν αποδείξει ότι ακόμα και μετά τον καθαρισμό των δοντιών πολλά μικρόβια παραμένουν στην επιφάνεια της γλώσσας. Γι’ αυτό ο καθημερινός καθαρισμός μ΄έναν πλαστικό καθαριστή γλώσσας μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά.

Υπάρχουν λύσεις ανάγκης;
Μασήστε μαϊντανό σπόρους γλυκάνισου, γαρίφαλο ή μια φέτα λεμόνι. Επίσης βάλτε στη γλώσσα σας μια σταγόνα αιθέριο έλαιο. Τέλος, αγοράσετε από το φαρμακείο ειδικές ζελατίνες που λιώνουν στο στόμα και δρούν κατά των βακτηρίων που προκαλούν κακοσμία. -Ευγενία Καλτεζιώτη

http://trans.kathimerini.gr

Related Post