Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα θεωρείται φαρμακευτικό προϊόν

Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν σήμερα νέο νομοθετικό πλαίσιο, βάσει σχετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την τροποποίηση της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τα προϊόντα του καπνού που έχει ως στόχο να καταστήσει λιγότερο ελκυστική την κατανάλωσή τους, κυρίως μεταξύ των νέων. Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα θεωρείται φαρμακευτικό προϊόν και θα διατίθεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

Καλώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “να τολμήσει”, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία Τόνιο Μποργκ υπενθύμισε στους ευρωβουλευτές ότι στόχος των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων είναι η μείωση κατά 2% του αριθμού των καπνιστών στην ΕΕ σε διάστημα πέντε ετών.

Ομως, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας η οποία θα διεξαχθεί νωρίς το απόγευμα παραμένει αβέβαιο, διότι οι ευρωβουλευτές παραμένουν διχασμένοι επί του θέματος.

Το λόμπι της καπνοβιομηχανίας διεξάγει εδώ και μήνες ενταντική καμπάνια με στόχο να αδειάσει το νομοσχέδιο από κάθε ουσιώδες περιεχόμενο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί από μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, μόνο η Philip Morris έχει επενδύσει 1,4 εκατομμύριο ευρώ για να πείσει τους ευρωβουλευτές για την απάλειψη των υποχρεωτικού χαρακτήρα πλευρών του σχεδίου της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Την περασμένη Παρασκευή, οι υπουργοί Υγείας των 16 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης απηύθυναν έκκληση για την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης του νομοθετικού πλαισίου.

Το κείμενο θα έπρεπε να έχει συζητηθεί από τον Σεπτέμβριο, αλλά η διαδικασία αναβλήθηκε για ένα μήνα κατόπιν αιτήματος των συντηρητικών, των φιλελεύθερων και των ευρωσκεπτικιστών.

Περί τις 176 τροπολογίες έχουν κατατεθεί στο κείμενο που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το αρχικό κείμενο προβλέπει την απαγόρευση των αρωματισμένων και των “σλιμ” τσιγάρων και την τοποθέτηση προειδοποιητικών επιγραφών στο 75% των δύο επιφανειών των πακέτων.

Ως προς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, το θέμα έγκειται στο αν θα πρέπει να χαρακτηρισθούν φάρμακα και να πωλούνται μόνο στα φαρμακεία.

Κέρδος online

Related Post