Το λάδι που απομακρύνει τον κίνδυνο καρκίνου

Προσθέτοντας ένα συγκεκριμένο λάδι στη διατροφή σας, μπορείτε να απομακρύνετε τον κίνδυνο καρκίνου, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, το λάδι από σόγια ενισχύει σημαντικά την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το λάδι βοήθησε την απορρόφηση τεσσάρων καροτενοειδών (άλφα και βήτα καροτένιο, λουτεΐνη και λυκοπένιο), δύο μορφών της βιταμίνης Ε, της βιταμίνης Κ και της βιταμίνης Α, η οποία παράγεται στο έντερο από το άλφα και το βήτα καροτένιο.

Η καλή απορρόφηση των συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, από την πρόληψη του καρκίνου έως τη διατήρηση καλής όρασης.

Το σογιέλαιο αποτελεί κοινό συστατικό σε σάλτσες για σαλάτες, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως στην ταϊλανδέζικη κουζίνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερη σόγια κατανάλωνε κάποιος –εν προκειμένω ως ντρέσινγκ στη σαλάτα- τόσο καλύτερη ήταν η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγμα αίματος των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη προκειμένου να παρακολουθήσουν τα επίπεδα των θρεπτικών ουσιών.

Διαπίστωσαν ότι 32 γραμμάρια λαδιού (όσο δηλαδή δύο κουταλιές της σούπας) είναι η ιδανική ποσότητα για τη μέγιστη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών.

Το σογιέλαιο είναι επίσης πλούσιο σε καλά λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων των ω-3 λιπαρών οξέων και των πολυακόρεστων λιπαρών. Παλιότερη έρευνα έχει δείξει ότι τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα προκειμένου το σώμα να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν σάλτσα χωρίς λιπαρά, έπαιρναν πολύ λιγότερα χρήσιμα φυτοθρεπτικά συστατικά και βιταμίνες από το σπανάκι, το μαρούλι, τις ντομάτες και τα καρότα σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τις σαλάτες τους με λάδι.

Related Post