Το χάπι που θα μας κάνει υπεραθλητές

Ισως η διαφορά ανάμεσα σε όλους εμάς και τους αθλητές των υπερμαραθωνίων να μην είναι η υγιεινή ζωή, η προπόνηση και η μεγάλη θέληση αλλά κάποιοι μικροσκοπικοί οργανισμοί που κατοικούν στα… έντερα μας. Ο Τζόναθαν Σίμαν, μικροβιολόγος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ μελετά τα βακτήρια στο πεπτικό σύστημα των υπερμαραθωνοδρόμων και των αθλητών κωπηλασίας.

Πιστεύει ότι αν αν καταφέρει να εντοπίσει μικροοργανισμούς που βοηθούν αυτούς τους αθλητές να έχουν αυτές τις επιδόσεις ίσως κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον δημιουργηθεί ένα προβιοτικό χάπι το οποίο θα δίνει σε όποιον το καταναλώνει τις δυνάμεις των υπεραθλητών.

shutterstock_639806734
To μικροβίωμα του πεπτικού μας συστήματος κρύβει ίσως βακτήρια που βοηθούν κάποιους να έχουν τρομερές αθλητικές επιδόσεις

Βέβαια η δουλειά που κάνει ο Σίμαν δεν είναι και η πιο ευχάριστη αφού περνάει τον χρόνο του αναλύοντας τα κόπρανα των αθλητών. Μεγάλο μέρος των κοπράνων είναι βακτήρια που ζουν αρμονικά μαζί μας και κάτω από το μικροσκόπιο μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την ζωή μας. Τα έντερα μας αποτελούν κατοικία πολλών διαφορετικών ειδών βακτηρίων η ύπαρξη των οποίων σχετίζεται άμεσα με το που ζούμε, τι τρώμε ακόμη και με ποιους κάνουμε παρέα. Τα διαφορετικά είδη βακτηρίων μας βοηθούν να απορροφούμε τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές που καταναλώνουμε και μας προστατεύουν από διάφορες παθογένειες. Ο Σίμαν πιστεύει ότι τα βακτήρια αυτά είναι υπεύθυνα ακόμη και για την αντοχή των μυών μας.

Τα ευρήματα

O Σίμαν παρουσίασε στις 20 Αυγούστου στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Ενωσης ορισμένα από τα ευρήματα της έρευνας του. Ο Σίμαν και η ομάδα του μελέτησαν τα κόπρανα 20 μαραθωνοδρόμων που έτρεξαν στον διάσημο μαραθώνιο της Βοστώνης το 2015. Οι ερευνητές μελετούσαν σε καθημερινή βάση τα κόπρανα των αθλητών μια εβδομάδα πριν και μια εβδομάδα μετά την κούρσα. Μελέτησαν επίσης τα κόπρανα κωπηλατών που έλαβαν μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δείγματα και εντόπισαν μια μεγάλη ποικιλία βακτηρίων ικανών να διασπούν το γαλακτικό οξύ, ένα υποπροϊόν που παράγουν οι μύες μας όταν εργάζονται σκληρά και που πιθανώς παίζει ρόλο στην κούραση που μας κυριεύει μετά από έντονη σωματική άσκηση.

«Βασικά εντοπίσαμε ένα βακτήριο που λειτουργώντας ως φυσική αντίδραση στην σωματική άσκηση μπορούν να διασπούν αυτούς τους μεταβολίτες. Οσον αφορά τους υπερμαραθωνοδρόμους εντοπίσαμε σε υψηλά επίπεδα βακτήρια που διασπούν υδατάνθρακες και ίνες. Αν πρέπει να τρέξεις εκατοντάδες χλμ. χρειάζεσαι ένα μικροβίωμα που να βοηθά στην μετατροπή της τροφής σε ενέργεια στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Οι καλοί κωπηλάτες από την άλλη πλευρά δεν διέθεταν αυτά τα βακτήρια στα ίδια υψηλά επίπεδα με τους υπερμαραθωνοδρόμους. Αυτό συμβαίνει επειδή πιθανώς η κωπηλασία απαιτεί την κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας σε μικρό χρονικό διάστημα ενώ οι υπερμαραθωνοδρόμοι έχουν ανάγκη να αυξάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο την αντοχή τους» ανέφερε ο Σίμαν σε συνέντευξη Τύπου μετά το συνέδριο. Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα quartz ο Σίμαν πιστεύει ότι αν συνεχιστεί η έρευνα σε αυτόν τον τομέα σύντομα θα βρεθεί τρόπος να πάρουν στα χέρια τους οι επιστήμονες αυτά τα βακτήρια, να δημιουργήσουν αντίγραφα τους και να τα τοποθετήσουν σε ένα μικρό προβιοτικό χάπι που θα λαμβάνουν οι λιγότερο ικανοί αθλητές αλλά και οι απλοί άνθρωποι που θέλουν να αυξήσουν την αντοχή και γενικότερα την φυσική τους κατάσταση. Μάλιστα ο Σίμαν έχει αποφασίσει μαζί με την ομάδα του να ιδρύσει μέχρι το τέλος του 2017 μια start up εταιρεία βιοτεχνολογίας για να αναπτύξει τέτοια συμπληρώματα.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η έρευνα του Σίμαν δεν έχει δημοσιευθεί σε κάποια επιθεώρηση ώστε να γίνει αντικείμενο μελέτης και κριτικής από την επιστημονική κοινότητας ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι μπορεί έστω και θεωρητικά να υπάρξει ένα προβιοτικό χάπι που θα μας μετατρέπει σε υπεραθλητές.

http://www.protagon,gr

Related Post