Τροφές που κάνουν κακό στα νεφρά

Κάντε… ξεσκαρτάρισμα στην διατροφή σας. Γνωρίζατε ότι πολλά προϊόντα περιέχουν περιττή ζάχαρη ή περιττό αλάτι; Άρα είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι βρίσκεται στα ράφια μας, και να εστιάζουμε την προσοχή μας σε τροφές όσο πιο κοντά στην φύση γίνεται. Πόσο μάλλον, αν θέλουμε να προσέξουμε την υγεία των νεφρών μας, είναι ακόμα πιο σημαντικό να περιορίσουμε ζάχαρη, αλάτι και κακά λιπαρά. Τροφές, λοιπόν, πρέπει να αποφεύγουμε.

Αναψυκτικά
Τα αναψυκτικά έχουν μηδενική διατροφική αξία, και είναι φορτωμένα με ζάχαρη. Προσφέρουν άχρηστες θερμίδες και συμβάλλουν στην αύξηση βάρους. Πολλές, μάλιστα, είναι οι μελέτες που έχουν συσχετίσει την συχνή κατανάλωση αναψυκτικών με αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης, νεφροπάθειας, αλλά και προβλημάτων στα δόντια. Και μην πέφτετε στην παγίδα των αναψυκτικών διαίτης—μπορεί να περιέχουν λιγότερες θερμίδες, αλλά περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά και συντηρητικά. Επιλέξτε νερό, ή απλή σόδα με λίγο λεμόνι.

Αλλαντικά
Τα αλλαντικά όπως το ζαμπόν και το μπέικον καταστρέφουν την διατροφή μας. Περιέχουν τεράστιες ποσότητες αλατιού, και ορισμένες ουσίες τους πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην δημιουργία καρκίνου. Συνεπώς, τα σάντουιτς για την δουλειά θα ήταν καλύτερο να φτιάχνονται με κρέας όπως στήθος κοτόπουλου, μαγειρεμένο από πριν.

Βούτυρο
Καλύτερα να αποφεύγετε το βούτυρο. Επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την χοληστερόλη μας, με τα κορεσμένα λιπαρά του, περιέχει πολλές θερμίδες και συμβάλλει στην παχυσαρκία. Από την άλλη μεριά, η μαργαρίνη, που είναι φυτικό προϊόν, δεν είναι καλύτερη, καθώς πολλές φορές περιέχει τρανς λιπαρά, που μας κάνουν ακόμα μεγαλύτερο κακό. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο για την μαγειρική σας.

Μαγιονέζα
Μια κουταλιά της σούπας μαγιονέζα περιέχει 103 θερμίδες. Και ένα τεράστιο μέρος αυτών των θερμίδων προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά, συνεπώς λέμε όχι στην μαγιονέζα. Υπάρχουν προϊόντα με χαμηλά ή και 0% λιπαρά, αλλά συνήθως είναι γεμάτα ζάχαρη, αλάτι ή συντηρητικά. Αλλάξτε την μαγιονέζα με 0% γιαούρτι στην μαγειρική σας, και θα δώσετε πιο πλούσια υφή και γεύση, αλλά και μια γερή δόση βιταμινών και ασβεστίου—και λειτουργεί εξίσου καλά στο να “δένει” τις σαλάτες μας.

Κατεψυγμένα γεύματα
Σκεφτείτε κατεψυγμένες πίτσες, έτοιμα γεύματα που χρειάζονται μόνο φούρνο μικροκυμάτων… Αυτές οι τροφές μπορεί να συμβάλλουν στον διαβήτη τύπου 2, και συνήθως είναι επεξεργασμένες. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και αλατιού, και είναι καλό να αποφεύγονται. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφών πριν τις αγοράσετε.

Related Post