Τυρί, χοληστερίνη και καρδιοπάθεια: Τα νέα δεδομένα

Εξαιρετικά νέα για τους απανταχού λάτρεις του τυριού –δηλαδή σχεδόν όλο τον πλανήτη– φέρνει μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Δουβλίνου, αφού δείχνει ότι η κατανάλωση τυριού, ακόμη κι αν είναι καθημερινή, δεν αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης, επομένως δεν συμβάλλει στην εκδήλωση της καρδιοπάθειας.

Παρά το γεγονός ότι πολλά τυριά, όπως το τσένταρ, το μπρι, το κατσικίσιο και το γκρουγιέρ, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, οι Ιρλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν χρειάζεται να στερηθούμε το αγαπημένο γαλακτοκομικό προκειμένου να προστατεύσουμε την καρδιαγγειακή μας υγεία. Μάλιστα, όπως δείχνουν τα νέα ευρήματα, το τυρί όχι μόνο δεν βλάπτει αλλά ενδέχεται να επιδρά θετικά σε παράγοντες κινδύνου για την καρδιοπάθεια, όπως το σωματικό βάρος και η αρτηριακή πίεση.

Οι τρέχουσες οδηγίες των ειδικών είναι να αποφεύγουμε τις τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά. Σύμφωνα με το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS), τα κορεσμένα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στο βούτυρο, σε έτοιμα σνακ και στο μπέικον, αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, κυρίως της «κακής» LDL χοληστερίνης. Όταν τα επίπεδα της LDL είναι υπερβολικά αυξημένα, η λιποπρωτεΐνη προσκολλάται στα τοιχώματα των αρτηριών, εμποδίζοντας την ομαλή κυκλοφορία του αίματος και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Προκειμένου να εξετάσουν σε βάθος τη σχέση τυριού, χοληστερίνης και καρδιοπάθειας, οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση του γαλακτοκομικού στην υγεία 1.500 ανθρώπων ηλικίας 18 έως 90 ετών. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες και επίσης υποβλήθηκαν σε μια σειρά από εξετάσεις. Οι αναλύσεις των ερευνητών οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η συστηματική κατανάλωση τυριού δεν συσχετίζεται με αυξημένη συσσώρευση λίπους στο σώμα αλλά ούτε και με αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερίνης.

Όπως αναφέρει η Δρ Έμα Φίνεϊ, μία εκ των συντακτών της μελέτης, «στα άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες τυριού, στα οποία η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λίγο ή δεν κατανάλωναν καθόλου τυρί, δεν παρατηρήθηκε κάποια διαφορά ως προς τα επίπεδα LDL χοληστερίνης». Η ερευνήτρια συμπληρώνει πως «πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όχι μόνο μεμονωμένα συστατικά αλλά το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο αυτά εντάσσονται και ποιο είναι το γενικότερο διατροφικό μοτίβο που ακολουθείται».

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nutrition and Diabetes, υποδεικνύει ακόμη ότι η αυξημένη κατανάλωση τυριού συνδέεται με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, μικρότερη περίμετρο μέσης και χαμηλότερη πίεση, τρεις δείκτες που παίζουν σημαντικό ρόλο στον εκτιμώμενο κίνδυνο καρδιοπάθειας που διατρέχει κάποιος.

Τα νέα ευρήματα αντανακλούν παλαιότερες μελέτες που έχουν υποδείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση τυριού δεν συμβάλλει σε αύξηση της LDL χοληστερίνης και μάλιστα αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερίνης. Η υψηλή περιεκτικότητα του τυριού σε ασβέστιο (συστατικό που μειώνει τον ρυθμό απορρόφησης των λιπαρών κατά την πέψη) αλλά και η ιδιαίτερη σύσταση των λιπαρών του τυριού (συγκριτικά, για παράδειγμα, με τα κορεσμένα λιπαρά του βουτύρου) είναι δύο πιθανοί λόγοι που εξηγούν την επίδραση του εν λόγω γαλακτοκομικού στην καρδιαγγειακή υγεία.

Related Post