Φθηνό γάλα στα σχολεία όλης της χώρας

Για πρώτη φορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποιεί το κοινοτικό Μέτρο επιδότησης της κατανάλωσης γάλακτος στα νηπιαγωγεία, δημοτικά και λύκεια της χώρας, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους μαθητές, όλων των σχολείων της Ελλάδας. Το γάλα θα επιδοτείται με περίπου 0,18 ευρώ ανά λίτρο, με χρήματα που προέρχονται εξολοκλήρου (100 % επιδότηση) από κοινοτικούς πόρους.

Σημειώνεται ότι το κοινοτικό αυτό μέτρο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία, καθώς εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως στόχο την εκπαίδευση των παιδιών στην κατανάλωση γάλακτος και την ενίσχυση του κτηνοτροφικού τομέα.

Το πρόγραμμα προς το παρόν θα ξεκινήσει με τη χορήγηση γάλακτος σε τρία Δημοτικά σχολεία και δύο Νηπιαγωγεία της Δημοτικής Ενότητας Μαγούλας του Δήμου Ελευσίνας Αττικής, με φορέα υλοποίησης την Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ελευσίνας.

Για την υλοποίηση του Μέτρου, υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τους συναρμόδιους υπουργούς (Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Οικονομικών και Παιδείας) η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, δίνοντας τη δυνατότητα σε φορείς, όπως μια σχολική μονάδα, μια σχολική επιτροπή, οι προμηθευτές των προϊόντων (στους οποίους μπορεί να περιλαμβάνεται και το σχολικό κυλικείο) ή μια οργάνωση που θα συσταθεί ειδικά για αυτό το σκοπό (π.χ. ένας Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων) να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες εφαρμογής του Προγράμματος.

Για την επίτευξη πολύ χαμηλότερων τιμών διάθεσης του επιδοτούμενου γάλακτος στα σχολεία, σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των παραγωγικών, μεταποιητικών και εμπορικών φορέων (κυλικεία) του γάλακτος και όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης να συμβάλλουν, συνεισφέροντας όλοι από την πλευρά τους, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις ανάγκες και δομές της κάθε περιοχής της χώρας, τηρώντας παράλληλα τις ισχύουσες προϋποθέσεις διάθεσης προϊόντων στα σχολεία.

«Η επιδότηση της κατανάλωσης γάλακτος στα σχολεία», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, «που για πρώτη φορά θα αξιοποιήσει η χώρα μας, καθώς αποτελούσε τη μόνη χώρα στην Ε.Ε που δεν το εφάρμοζε, υλοποιεί έναν στόχο που το υπουργείο έχει θέσει ως προτεραιότητα: την πρόσβαση όλων των μαθητών της χώρας σε ποιοτικά και υγιεινά γαλακτοκομικά προϊόντα. Η αξιοποίηση και του έτερου κοινοτικού μέτρου για τη δωρεάν διάθεση φρούτων και λαχανικών σε σχολεία, που αναμένεται και αυτή σύντομα να εφαρμοστεί, πέραν των άλλων, σκοπεύει στην καθιέρωση και υποστήριξη της υγιεινής διατροφής των παιδιών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Post