Χορτοφαγία: Τι κερδίζουμε με αντάλλαγμα το κρέας;

Γίνεται να ζήσουμε τρώγοντας μόνο «πρασινάδα»; Φυσικά και γίνεται: Το κάνουν εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο, που ασπάστηκαν την φιλοσοφία της vegetarian διατροφής, για λόγους τους οποίους μας εξήγησαν μιλώντας στο in2life σε παλαιότερο αφιέρωμα.

Αν κι εσείς σκέφτεστε να κάνετε αυτή τη στροφή στο διαιτολόγιό σας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας, κάνουμε λίγο πιο εύκολη την απόφασή σας, απαριθμώντας σας τα διόλου αμελητέα οφέλη της vegetarian διατροφής στην υγεία σας. Να λοιπόν τι θα πετύχετε, αν κάνετε το πιάτο σας… πράσινο:

*Θα προφυλάξετε τον οργανισμό σας από ασθένειες
Αρκετές έρευνες έχουν δείξει πως οι vegetarians έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη, καρκίνο (κυρίως του παχέως εντέρου και των πνευμόνων) αλλά και καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι χορτοφάγοι εκ των πραγμάτων καταναλώνουν τρόφιμα που δεν περιέχουν ζωικά λιπαρά ή χοληστερόλη, ενώ ταυτόχρονα παίρνουν περισσότερες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά χάρη στα φυτικά τρόφιμα. Μάλιστα, μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορόντο συμπέρανε πως η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης το ίδιο αποτελεσματικά με μια φαρμακευτική θεραπεία. Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα λιπαρών και νατρίου που περιέχονται στις φυτικές τροφές μπορούν να διατηρήσουν την αρτηριακή πίεση σε ισορροπημένα επίπεδα και να σας απαλλάξουν από την υπέρταση.

*Θα διατηρήσετε το βάρος σας στα κατάλληλα επίπεδα
Πείραμα διάρκειας έξι ετών του Ινστιτούτου Προληπτικής Ιατρικής και Έρευνας των ΗΠΑ έδειξε πως οι παχύσαρκοι άνθρωποι που ακολούθησαν διατροφή χαμηλών λιπαρών και χορτοφαγικής φύσης, κατάφεραν να χάσουν περίπου 11 κιλά μέσα σε έναν χρόνο και να μην τα ξαναπάρουν για τα επόμενα πέντε χρόνια.

*Θα ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Οι γυναίκες σε περίοδο εμμηνόπαυσης που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή καταφέρνουν να ρυθμίζουν καλύτερα τις ορμόνες τους, χάρη στα φυτο-οιστρογόνα που φέρνουν ισορροπία στα επίπεδα των ορμονών. Κύριες πηγές τους είναι η σόγια, αλλά και φρούτα και λαχανικά όπως τα μήλα, τα παντζάρια, τα κεράσια, το σκόρδο, οι ελιές και τα δαμάσκηνα.

*Θα καταπολεμήσετε την δυσκοιλιότητα
Περισσότερα λαχανικά σημαίνουν περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες ως γνωστόν βοηθούν την ώθηση των «άχρηστων» ουσιών εκτός του οργανισμού. Με άλλα λόγια, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο σύμμαχός σας στην μάχη της… τουαλέτας.

*Θα αποφύγετε τις τοξίνες
Το αμερικανικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Προστασίας έχει υπολογίσει πως το συντριπτικό ποσοστό των τοξικών χημικών στην διατροφή μας προέρχεται από το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα ψάρια για παράδειγμα μπορούν να περιέχουν ουσίες από DDT και PCB καθώς και βαριά μέταλλα από τα οποία δεν μας απαλλάσσει το μαγείρεμα.

*Θα έχετε λαμπερή επιδερμίδα
Τα τρόφιμα με άφθονο ποσοστό νερού και οι φυτικές τροφές αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμινών, που φυσικά βοηθούν την επιδερμίδα να διατηρείται υγιής.

Θα κάνετε οικονομία
Αν αντικαταστήσετε τα 90 περίπου κιλά κρέατος που τρώει ο μέσος άνθρωπος ετησίως με φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι σαφώς πιο φθηνά, θα αντιληφθείτε ότι η εξοικονόμηση που θα κάνετε μετριέται σε εκατοντάδες ευρώ.

-Με πληροφορίες από το Vegetarian Times

Related Post