Ένοχο για την εμφάνιση μανιοκατάθλιψης το κάπνισμα

Η προγεννητική έκθεση στον καπνό συνδέεται με συμπτώματα διπολικής διαταραχής

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο το παιδί να εμφανιστεί διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) κάποια στιγμή στη ζωή του.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής της Νέας Υόρκης και το Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, σε συνεργασία με επιστήμονες από το Ερευνητικό Κέντρο Kaiser Permanente, που εδρεύει στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, μελέτησαν 79 περιπτώσεις.

Πρόκειται για παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες, οι οποίες είχαν συμμετάσχει σε παλιότερη μελέτη, που είχε πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα 1959-1966 και αφορούσε την Υγεία και την Ανάπτυξη των Παιδιών. Από τη νέα μελέτη προέκυψε ότι υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στην προγεννητική έκθεση στον καπνό και την εμφάνιση συμπτωμάτων διπολικής διαταραχής.

Η διπολική διαταραχή είναι για μια σοβαρή ψυχιατρική ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από ακραίες αλλαγές στη διάθεση (κατάθλιψη και μανία) και η οποία συνήθως γίνεται αντιληπτή στο τέλος της εφηβείας ή την πρώιμη ενήλικη ζωή.

«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την αξία της δημόσιας εκπαίδευσης σε θέματα υγείας αναφορικά με τις συνέπειες που έχει το κάπνισμα στα παιδιά με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Alan Brown, καθηγητής της Κλινικής Ψυχιατρικής και Επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής της Νέας Υόρκης. Οι ερευνητές δηλώνουν: «Η ψυχοπαθολογία σε μεγάλο ποσοστό σχετίζεται με την προγεννητική έκθεση στον καπνό. Η διπολική διαταραχή μοιράζεται μια σειρά από κλινικά χαρακτηριστικά με ορισμένες άλλες διαταραχές, όπως η έλλειψη προσοχής, η ευερεθιστότητα, η απώλεια αυτοελέγχου και η τάση για χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ». Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Psychiatry.

Πηγή: vita.gr

Related Post