Έτοιμο το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik V. Κατά 92% αποτελεσματικό σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας 

Μεγάλη αποτελεσματικότητα παρουσιάζει το πρώτο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, το εμβόλιο Sputnik V εμφάνισε 92% αποτελεσματικότητα.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα για το εν λόγω εμβόλιο βασίζονται σε δεδομένα από τους πρώτους 16.000 εθελοντές.

«Σας λέμε, με βάση τα δεδομένα, ότι έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο» δήλωσε ο επικεφαλής του RDIF, Kirill Dmitriev, γράφει η βρετανική εφημερίδα «The Independent».

Μέχρι στιγμής, 40.000 εθελοντές συμμετέχουν στη διπλή «τυφλή», τυχαιοποιημένη και με τη συμμετοχή placebo, φάση 3 των κλινικών δοκιμών, ενώ πάνω από 20.000 έχουν ήδη λάβει το πρώτο μέρος του εμβολίου. Περισσότεροι από 16.000 εθελοντές έχουν λάβει τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη δόση.

«Οι δοκιμές έδειξαν την αποτελεσματικότητα μεταξύ περισσότερων από 16.000 εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο ή το placebo 21 ημέρες μετά την πρώτη ένεση. Ως αποτέλεσμα μιας στατιστικής ανάλυσης 20 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κορωνoϊού, μιας μελέτης που χωρίστηκε μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων και εκείνων που έλαβαν placebo, φαίνεται ότι το εμβόλιο Sputnik V είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 92% μετά τη δεύτερη δόση» αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η παρατήρηση 10.000 εθελοντών που εμβολιάστηκαν, που εκπροσωπούνται από γιατρούς και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου, «επιβεβαίωσε επίσης το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου άνω του 90%. Από τις 11 Νοεμβρίου, δεν εντοπίστηκαν απροσδόκητα ανεπιθύμητα συμβάντα ως μέρος της έρευνας. Μερικοί από όσους εμβολιάστηκαν είχαν βραχυπρόθεσμες δευτερεύουσες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πόνο στο σημείο της ένεσης, σύνδρομο που μοιάζει με γρίπη συμπεριλαμβανομένου πυρετού, αδυναμίας, κόπωσης και κεφαλαλγίας».

Η παρατήρηση των εθελοντών θα συνεχιστεί για έξι ακόμα μήνες κι έπειτα, θα παρουσιαστεί η τελική έκθεση.

Μέχρι στιγμής, το εμβόλιο SputnikV είναι στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μαζί με τα εμβόλια που βρίσκονται πιο κοντά στο τέλος της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, καθώς και στην έναρξη της μαζικής παραγωγής.

Related Post