Αθλητικά ποτά: Τι ισχύει για την κατανάλωσή τους από τα παιδιά

Τα αθλητικά ή ισοτονικά ποτά έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και καταναλώνονται συχνά από άτομα που προπονούνται συστηματικά.

Μάλιστα, η κατανάλωσή τους δεν αφορά μόνο ενήλικες, καθώς πολλές φορές επιλέγονται και από παιδιά ή εφήβους που ασχολούνται με κάποιο άθλημα. Κατά πόσο όμως μια καλή επιλογή;

Αρχικά, είναι χρήσιμο να γνωρίζει κανείς πως τα εν λόγω ροφήματα περιέχουν νερό, ζάχαρη και ηλεκτρολύτες, για αναπλήρωση των απωλειών λόγω εφίδρωσης. Ωστόσο, θα λέγαμε ότι η κατανάλωση νερού μετά από μια τυπική προπόνηση είναι αρκετή για να αναπληρώσει τις απώλειες υγρών στα παιδιά, ενώ ένα φρέσκο η αποξηραμένο φρούτο μπορεί να προσφέρει επαρκή ποσότητα υδατανθράκων και ηλεκτρολυτών.

Επομένως, η επιλογή αθλητικών ποτών δεν είναι απαραίτητη σε τακτική βάση, ενώ θα μπορούσε να είναι χρήσιμη μόνο σε περιπτώσεις παρατεταμένης άσκησης, όπως για παράδειγμα σε κάποιο τουρνουά, όπου είναι πιθανό να μην υπάρχει χρόνος για την κατανάλωση σνακ. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να διαχωρίσουμε τα αθλητικά ποτά από τα ενεργειακά ποτά (energy drinks), τα οποία περιέχουν υψηλά ποσά καφεΐνης και άλλων συστατικών, που δε θεωρούνται ασφαλή προς κατανάλωση κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

Related Post