Αντιμετωπίστε το μπούκωμα στη μύτη

Η ρινική συμφόρηση ή πιο απλά το μπούκωμα στη μύτη ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από ιώσεις, γρίπη και… λοιμώξεις, αλλά εμφανίζει και έξαρση στους μήνες που «χτυπούν» οι αλλεργίες, όπως την άνοιξη.

Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε καλύτερη την αναπνοή σας με απλούς και φυσικούς τρόπους.

Προστατευτείτε από ιώσεις

Ισχύουν οι γνωστοί κανόνες πρόληψης και προστασίας από τη γρίπη και τις ιώσεις, με πρώτο το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Αερίζετε επαρκώς τους χώρους όπου συνυπάρχουν πολλά άτομα (π.χ. στον χώρο εργασίας) και ακολουθήστε τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

Προστασία από μέσα

Φροντίστε τη διατροφή σας, ώστε να λαμβάνετε αρκετή ποσότητα βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων που θα σας βοηθήσουν στη μάχη κατά του «μπουκώματος». Φρούτα και λαχανικά είναι στην πρώτη γραμμή άμυνας, ενώ μπορείτε να κάνετε αναπνοές ευκαλύπτου. Μην ξεχνάτε την επαρκή ενυδάτωση, λαμβάνοντας πολλά υγρά, που μπορεί να είναι εκτός από νερό, διάφορα ροφήματα, χυμοί, αφεψήματα κ.α.

Μειώστε τα αλλεργιογόνα

Μπορείτε να μειώσετε τα αλλεργιογόνα με ορισμένους απλούς τρόπους, όπως με τη χρήση ιονιστή ή κλιματιστικού, χρήση εξαεριστήρων σε κλειστούς χώρους, όπως μπάνια και χρήση απορροφητήρα όταν μαγειρεύετε. Σκουπίζετε και ξεσκονίζετε συχνά και αλλάζετε συχνά μαξιλαροθήκες και μαξιλάρια. Πλένετε τα κλινοσκεπάσματα σε υψηλές θερμοκρασίες με απαλό απορρυπαντικό ή απορρυπαντικό από φυσικό σαπούνι. Αποφύγετε να κυκλοφορείτε έξω τις ημέρες και ώρες που η γύρη είναι πιο πυκνή, όπως π.χ. μεσημέρι.

Κάντε ρινικές πλύσεις

Η ρινική πλύση συχνά βοηθά αρκετά στη συμφόρηση της μύτης, που ταλαιπωρεί πολλούς, ιδιαίτερα από τις ιώσεις, αλλά και κατά τους μήνες που έχουν έξαρση οι αλλεργίες. Με κατάλληλο υγρό, φυσιολογικό ορό ή θαλασσινό νερό, που μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία, η μύτη καθαρίζει από γύρη, διάφορα αλλεργιογόνα και βλέννα και η αναπνοή γίνεται ευκολότερη. Προσοχή, το κεφάλι σας δεν θα πρέπει να γέρνει προς τα πίσω, αλλά στο πλάι και ο ψεκασμός ή η πλύση να γίνει στο επάνω ρουθούνι, δηλαδή εάν γέρνετε προς τα αριστερά, πλένετε το δεξί ρουθούνι σας. Το φύσημα της μύτης μετά την πλύση βοηθά στην απομάκρυνση αλλεργιογόνων και βλέννας.

Πλύσεις στη μύτη μπορούν να κάνουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, ακόμη και προληπτικά, αλλά ιδιαίτερα θα βοηθήσει όσους υποφέρουν από χρόνιες ρινίτιδες, αλλεργικές ρινίτιδες και ρινική συμφόρηση εξαιτίας ιώσεων ή γρίπης. Αντενδείξεις αποτελούν μόνο οι μολύνσεις στα αυτιά (ωτίτιδες) ή απόφραξη ρινικής οδού, σε αυτές τις περιπτώσεις συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

http://www.mamakid.gr

Related Post