Γιατί ξαφνικά ειδικοί στις ΗΠΑ προειδοποιούν πως πρέπει να κρατάμε τα κινητά τηλέφωνα μακριά από το σώμα μας

Το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια (CDPH) εξέδωσε μια προειδοποίηση για τους κινδύνους της ακτινοβολίας κινητής τηλεφωνίας αυτή την εβδομάδα.

Η διαρροή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τα κινητά αποτελεί εδώ και χρόνια στοιχείο μελέτης για τον τομέα της υγείας και η αιφνίδια ανακοίνωση προκαλεί κάποια ανησυχία, αλλά και ερωτηματικά, καθώς φαίνεται να στηρίζεται σε κάποια παλιότερα ευρήματα που βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας.

Το CDPH ζητά από τους χρήστες να μειώσουν τη χρήση των συσκευών και προτείνει να τις κρατούν σε απόσταση από τα σώματά τους όσο είναι δυνατόν.

«Παρόλο που η επιστήμη εξακολουθεί να εξελίσσεται, υπάρχουν ανησυχίες μεταξύ ορισμένων επαγγελματιών της δημόσιας υγείας και των πολιτών σχετικά με τη μακροπρόθεσμη και υψηλής χρήσης έκθεσή τους στην ενέργεια που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα», δήλωσε η διευθύντρια της CDPH, κ. Karen Smith.

Η προειδοποίηση έρχεται μετά από τα ευρήματα που δημοσιεύονται σε έγγραφο του 2009, το οποίο δημοσιεύθηκε κατόπιν εντολής του ανώτερου δικαστηρίου του Σακραμέντο.

Πριν από ένα χρόνο, ο Joel Moskowitz, καθηγητής του UC Berkeley, ξεκίνησε μια δίκη για να απελευθερώσει τα ευρήματα αφού άρχισε να εξετάζει εάν η χρήση κινητού τηλεφώνου αύξησε τον κίνδυνο όγκων.

Ένα σχέδιο του εγγράφου κυκλοφόρησε τον Μάρτιο, αλλά η τελική έκδοση είναι πιο εκτεταμένη και παρέχει περισσότερα στοιχεία.

«Οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων θέλουν να τα διατηρείτε σε μια ελάχιστη απόσταση από το σώμα σας και θα πρέπει να μάθετε ποια είναι αυτή η απόσταση», δήλωσε ο Moskowitz στο ειδησεογραφικό πρακτορείο KCRA, λίγο μετά την δημοσιοποίηση του εγγράφου.

«Εάν διατηρήσετε τη συσκευή κοντά στο σώμα σας, θα υπερβείτε τα όρια ασφαλείας που παρέχει η FCC», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών, δεν υπάρχει εθνικό ή διεθνές πρότυπο που να αναπτύσσεται για τα όρια ασφάλειας. Ωστόσο, ο οργανισμός απαιτεί από τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων να διασφαλίζουν ότι όλα τα τηλέφωνα συμμορφώνονται με αντικειμενικά όρια για ασφαλή έκθεση.

Το CDPH συνιστά να μην κρατάτε το τηλέφωνό σας στην τσέπη σας, να μην το τοποθετείτε στο αυτί σας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, να διατηρείτε τη χρήση σε χαμηλά επίπεδα, να μην κοιμάστε κοντά τους τη νύχτα και να γνωρίζετε ότι αν είστε σε ένα ταχέως κινούμενο αυτοκίνητο, λεωφορείο ή τρένο, το τηλέφωνό σας θα εκπέμπει περισσότερη ενέργεια για να διατηρήσει τη σύνδεση.

Και άλλοι οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους έκθεσης στην ακτινοβολία, αλλά καμία οδηγία δεν είναι ξεκάθαρη.

Ωστόσο, ο Moskowitz υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι κρατικοί και ομοσπονδιακοί οργανισμοί υγείας δεν συνέχισαν την έρευνα πάνω στα ευρήματα «Η έρευνα δείχνει ότι η ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία», ανέφερε σε δήλωσή του.

Προς το παρόν είναι δίκαιο να αναφερθεί πως δεν έχει υπάρξει επισήμως τμήμα έρευνας που να κατάφερε να συνδέσει τα κινητά τηλέφωνα με τον καρκίνο του εγκεφάλου. Και ενώ είναι δύσκολο να υπάρξει ξεκάθαρη μελέτη που να ενοχοποιεί ή να αθωώνει πλήρως τα κινητά, η πλάστιγγα γέρνει συνήθως εναντίον τους.

Όσοι προτιμούν να περιμένουν μια καλύτερη απάντηση, ίσως θέλουν να παρακολουθήσουν το έργο COSMOS, μια φιλόδοξη μελέτη που παρακολουθεί αυτήν τη στιγμή τη χρήση των κινητών τηλεφώνων και την υγεία περισσότερων από μισό εκατομμύριο ανθρώπων διάσπαρτα σε όλη την Ευρώπη. Η μελέτη, η οποία ξεκίνησε το 2007, θα ακολουθήσει αυτούς τους ανθρώπους για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια και φιλοδοξεί να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις.

Με πληροφορίες από techcrunch.com/ gizomodo.com

Related Post