Δεν κάνουν καλό στην υγεία μας όλα τα αντιοξειδωτικά

Τα άτομα που παίρνουν συμπληρώματα αντιοξειδωτικών ουσιών δεν ζουν περισσότερο από τους άλλους ανθρώπους, ενώ μάλιστα ορισμένα αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώνουν και το προσδόκιμο επιβίωσης, δείχνει ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Journal of the American Medical Association (JAMA).

Ομάδα ερευνητών από τη Δανία επανεξέτασαν όλα τη σχετική βιβλιογραφία και διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπαιρναν τρία αντιοξειδωτικά (β-καροτένη, βιταμίνη Ε και υψηλές δόσεις βιταμίνης Α) έτειναν να έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Όπως είναι γνωστό, η επιστήμη υποστηρίζει ότι τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να απαλλαγεί από τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα και συντελούν τελικά σε καρδιακά νοσήματα, καρκίνο και άλλες παθήσεις.

Οι δανοί ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά θνησιμότητα μεταξύ ατόμων που έπαιρναν τουλάχιστον ένα από πέντε διαφορετικά αντιοξειδωτικά συμπληρώματα (β-καροτένη, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C και σελήνιο) με άτομα που έπαιρναν εικονικό σκεύασμα ή τίποτα απολύτως.

Οι 78 έρευνες προς ανάλυση είχαν δημοσιευθεί μεταξύ 1977-2012 και συνολικά είχαν συμπεριλάβει 300.000 ενήλικες, κατά μέσο όρο 63 ετών, πολλοί εκ των οποίων είχαν πάρει αντιοξειδωτικά για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Το 73% των συμμετεχόντων θεωρούνταν υγιείς, ενώ το 27% είχε σταθερή χρόνια νόσο, περιλαμβανομένων των καρδιακών προβλημάτων, του διαβήτη, της νόσου Αλτσχάιμερ ή νοσήματα σχετικά με τα γηρατειά.

Όταν οι επιστήμονες εστίασαν σε 56 μελέτες που είχαν τον καλύτερο σχεδιασμό και το χαμηλότερο ποσοστό σφάλματος, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου ήταν 4% υψηλότερος στα άτομα που είχαν πάρει συμπληρώματα αντιοξειδωτικών σε μια δεδομένη περίοδο χρόνου, συγκριτικά με όσους είχαν πάρει εικονικό συμπλήρωμα. Το συμπέρασμα ίσχυε είτε οι λήπτες των συμπληρωμάτων ήταν υγιείς ή ασθενείς.

Και όταν εξέτασαν τα συμπληρώματα που είχε πάρει ο κάθε συμμετέχων διαπίστωσαν ότι η β-καροτένη, η βιταμίνη Ε και οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης Α όταν λαμβάνονταν μεμονωμένα συντελούσαν σε μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Η βιταμίνη C και το σελήνιο δεν είχαν κάποια επίπτωση στη θνησιμότητα.

Οι ερευνητές προτείνουν τρεις πιθανές εξηγήσεις για το αποτέλεσμα. Ίσως τα αποτελέσματα των μελετών που είχαν γίνει σε δοκιμαστικούς σωλήνες ή πειραματόζωα να μην αφορούν τους ανθρώπους. Επίσης τα αντιοξειδωτικά σε μορφή συμπληρώματος ενδεχομένως να μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, αλλά αυτό να οδηγεί και σε άλλα προβλήματα υγείας. Τέλος, τα συμπληρώματα αντιοξειδωτικών μπορεί να βοηθούν το σώμα να γλιτώσει από τις ελεύθερες ρίζες με τρόπο που δεν επιτρέπει στον οργανισμό να χρησιμοποιήσει τους φυσικούς μηχανισμούς τους.

Πάντως, αυτό που επισημαίνουν οι ερευνητές είναι ότι ένα υγιές άτομο δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να παίρνει συμπληρώματα αντιοξειδωτικών ότι κάνει ισορροπημένη διατροφή.

health.in.gr

Related Post