Δύο νέες εξετάσεις υπόσχονται έγκαιρη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ

Με μία εξέταση αίματος θα μπορεί να γίνεται μελλοντικά η διάγνωση της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο, ενώ μια άλλη διαγνωστική τεχνική υπόσχεται απεικόνιση των νευροαγγειακών εκφυλίσεων της νόσου, σε εν ζωή ασθενείς.

Όπως εξηγεί η καθηγήτρια ΑΠΘ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ, Μάγδα Τσολάκη, με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ, διεθνής ερευνητική ομάδα κατάφερε με μία ειδική εξέταση αίματος να διαγνώσει την άνοια με ακρίβεια 90%, ενώ όσον αφορά τα διάφορα είδη της νόσου η ακρίβεια της διάγνωσης ήταν 75%.

«Προς το παρόν, η εξέταση αίματος γίνεται σε ερευνητικό επίπεδο και αν βελτιωθεί θα μπορεί να επιτευχθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η διάγνωση των διαφόρων μορφών άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί σημαντικά το κόστος της διάγνωσης γιατί δεν θα χρειάζεται να κάνει κανείς μαγνητική τομογραφία ή εξέταση PET Scan», εξηγεί η κ. Τσολάκη.

«Μία άλλη διαγνωστική μέθοδος που ανακοινώθηκε πρόσφατα γίνεται με την ενδοφλέβια χορήγηση μιας ουσίας, η οποία εκτός από τις πλάκες αμυλοειδούς απεικονίζει και τις νευροαγγειακές εκφυλίσεις (που αποτελούν τα χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ) σε ζώντα εγκέφαλο. Αυτή η ουσία», όπως εξηγεί η κ. Τσολάκη, «χρησιμοποιείται σε εξέταση PET Scan και είναι πολύ ακριβή».

Και οι δύο αυτές μέθοδοι στοχεύουν στη διάγνωση της άνοιας και της νόσου Αλτχάιμερ σε πρώιμο στάδιο ώστε με την κατάλληλη αγωγή να προληφθεί η εξέλιξή της.

«Κάντε μια κίνηση ΜΑΤ στην άνοια»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Αλτσχάιμερ σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής, διοργανώνει το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου φιλανθρωπικό αγώνα σκάκι, με σύνθημα «Κάντε μια κίνηση ΜΑΤ στην άνοια».

Οι σκακιστικοί αγώνες θα πραγματοποιηθούν, στις 16:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κολεγίου Δελασάλ (Πεύκα – Ρετζίκι), είναι ανοιχτοί για το κοινό και μπορούν να συμμετάσχουν σκακιστές και σκακίστριες όλων των ηλικιών (και μαθητές). Στο τέλος των αγώνων θα απονεμηθούν κύπελλα και βραβεία τους νικητές. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την ενίσχυση και προώθηση των σκοπών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ.

Η ιδέα για τους φιλανθρωπικούς αγώνες σκάκι προέκυψε μετά τη δημοσίευση πολλών ερευνών που τεκμηριώνουν ότι τα πνευματικά παιχνίδια, όπως το σκάκι, μειώνουν στους ηλικιωμένους την πιθανότητα να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας. «Το σκάκι φυσικά δεν υπόσχεται κάποια μαγική θεραπεία, αλλά σίγουρα η πνευματική εξάσκηση που προσφέρει μας δίνει στην ουσία ένα όπλο για να κάνουμε όλοι μια κίνηση ΜΑΤ στην άνοια», σημειώνει η κ. Τσολάκη.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά, στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, Περίπατος Μνήμης με σύνθημα «Ελάτε να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας. Ελάτε να περπατήσουμε μαζί». Πρόκειται για μία συμβολική πορεία, στην οποία θα λάβουν μέρος ασθενείς, συγγενείς και περιθάλποντες. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 18:30 μ.μ. από την Πλατεία Αριστοτέλους και συγκεκριμένα από το άγαλμα του Αριστοτέλη και θα τερματίσει στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος». Θα ακολουθήσει ενημερωτική ομιλία σχετικά με την άνοια και εορταστικές εκδηλώσεις.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Post