Ελπίδα για θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Ελπίδα για τη δημιουργία μιας νέας θεραπείας για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δίνουν τα αποτελέσματα νέας μελέτης που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία και συγκεκριμένα από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αδελαΐδας.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, οι επιστήμονες εντόπισαν τις νευρικές «οδούς» που χρησιμοποιούνται μέσω της σπονδυλικής στήλης για τη μεταφορά των σημάτων του πόνου στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τη δρ Andrea Harrington από το Πανεπιστήμιο Αδελαϊδας, είναι η πρώτη φορά που οι εργαστηριακές μελέτες οδήγησαν σε μια τέτοια ανακάλυψη και αυτό είναι πολύ σημαντικό, επειδή συμβάλλει καθοριστικά στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι ασθενείς βιώνουν τον πόνο.

Κι αυτό γιατί όταν υπάρχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τα νεύρα του οισοφάγου παρουσιάζουν μεταβολές που προκαλούν στους ασθενείς μεγάλη ευαισθησία στα οξέα. Μάλιστα, σύμφωνα με τη δρ Harrington, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ολόκληρο αυτό το κύκλωμα γίνεται αφύσικα ευαίσθητο, με αποτέλεσμα ο πόνος να εξακολουθεί να γίνεται αισθητός ακόμη και όταν δεν υπάρχουν τα οξέα που τον προκαλούν.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση επηρεάζεται πολύ από τη διατροφή και τον καθημερινό τρόπο ζωής, ενώ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή της παίζουν επίσης γενετικοί και ορμονικοί παράγοντες.

Η επιστημονική ομάδα πιστεύει ότι η νέα ανακάλυψη θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η οποία ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι μια έρευνα για τον εντοπισμό του τρόπου με τον οποίο οι μεταβάλλονται οι «οδοί» των σημάτων του πόνου στους ασθενείς.

http://www.naftemporiki.gr

Related Post