Η «ακτινογραφία» του νέου κορονοϊού: Πώς επιτίθεται στον ανθρώπινο οργανισμό


Κατεβάστε την εφαρμογή μας για Android από το Google Play εδώ


Μάχη σε πολλαπλά μέτωπα δίνουν το τελευταίο διάστημα υπηρεσίες υγείας, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό ανά τον κόσμο για να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, να κατανοήσουν καλύτερα τη μυστηριώδη αυτή πνευμονία και να την αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά

Τα τελευταία στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά: 259 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 12.000 παγκοσμίως…

Ο κοροναϊός έχει κάνει πλέον την εμφάνισή του σε αρκετές χώρες του κόσμου, ξεπερνώντας κατά πολύ τα σύνορα της πόλης Γουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το CNNi, αρκετές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο στέλνουν αεροπλάνα για να απεγκλωβίσουν τους πολίτες τους από περιοχές όπου «καλπάζει» ο κοροναϊός.

Την ίδια ώρα, αρκετές χώρες έχουν θέσει σε ισχύ ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ή περιορισμούς των ταξιδιών από και προς την Κίνα.

Το δικό τους αγώνα δρόμου κάνουν και οι κινεζικές Αρχές, που έχουν βάλει σε καραντίνα 60 εκατομμύρια ανθρώπους σε διάφορες πόλεις της χώρας για να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού.

Τι γνωρίζουμε, όμως, για τον κοροναϊό που έχει θέσει σε συναγερμό ολόκληρο τον πλανήτη;

Πώς επιτίθεται στον ανθρώπινο οργανισμό; Ποια είναι τα συμπτώματα; Ποιες ομάδες ανθρώπων είναι πιθανότερο να νοσήσουν βαριά ή να πεθάνουν; Και πώς αντιμετωπίζεται;

Όπως γράφει το BBC, τα ερωτήματα αυτά έχουν αρχίσει να απαντούν σιγά – σιγά γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Jinyintan στη Γουχάν, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της επιδημίας.

Μάλιστα, μια λεπτομερής ανάλυση των πρώτων 99 ασθενών δημοσιεύτηκε στο διεθνούς φήμης ιατρικό περιοδικό «Τhe Lancet».

Επίθεση στους πνεύμονες

Και οι 99 ασθενείς, εισήχθησαν στο νοσοκομείο με πνευμονία.

Εμφάνιζαν δε, και επτά άλλα συμπτώματα:

 • 82 ασθενείς είχαν πυρετό
 • 81 ασθενείς έβηχαν
 • 31 είχαν δυσκολία αναπνοής
 • 11 ασθενείς είχαν πόνους στους μυς
 • Εννέα ασθενείς ήταν μπερδεμένοι / αποπροσανατολισμένοι
 • Οκτώ ασθενείς είχαν πονοκέφαλο
 • Πέντε ασθενείς είχαν ερεθισμό στο λαιμό

Οι πρώτοι θάνατοι

Οι δύο πρώτοι ασθενείς που πέθαναν ήταν φαινομενικά υγιείς, ωστόσο ήταν χρόνιοι καπνιστές -κάτι που σίγουρα είχε εξασθενίσει τους πνεύμονές τους.

Ο πρώτος, ένας 61χρονος άνδρας, διεγνώσθη με σοβαρή πνευμονία όταν εισήχθη στο νοσοκομείο.

Εμφάνιζε οξεία αναπνευστική δυσχέρεια, κάτι που σημαίνει ότι ο πνεύμονές του δεν μπορούσαν να στείλουν αρκετό οξυγόνο στα υπόλοιπα ζωτικά του όργανα.

Παρότι οι γιατροί προχώρησαν στη διασωλήνωσή του και η αναπνοή του υποστηρίχθηκε, η καρδιά του ασθενούς σταμάτησε 11 ημέρες αφότου εισήχθη στο νοσοκομείο.

Με οξεία αναπνευστική δυσχέρεια διεγνώσθη και ο δεύτερος ασθενής, ένας 69χρονος άνδρας.

Παρότι οι γιατροί έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να τον σώσουν, τελικώς κατέληξε.

Τουλάχιστον το 10% των ασθενών πεθαίνει

Τα στατιστικά στοιχεία μέχρι την 25η Ιανουαρίου, δείχνουν πως από τους 99 ασθενείς:

 • 57 είναι ακόμη στο νοσοκομείο
 • 31 έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους
 • 11 πέθαναν

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως το ποσοστό θνησιμότητας του νέου κοροναϊού είναι 11%. Και αυτό γιατί ενδέχεται κάποιοι από όσους παραμένουν στο νοσοκομείο να καταλήξουν.

Εργαζόμενοι σε αγορές

Έλληνες ερευνητές που ανέλυσαν το γονιδίωμά του κοροναϊού, του 2019-nCoV όπως είναι η επίσημη ονομασία του, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η πιθανότερη πηγή προέλευσής του είναι οι νυχτερίδες και όχι τα ερπετά.

Η «πηγή» του κοροναϊού έχει ιδιαίτερη σημασία ενώ είναι ενδεικτικό ότι αρκετοί από τους ασθενείς εργάζονταν ή είχαν σχέση με την αγορά στη Γουχάν -το μέρος όπου πρωτοεμφανίστηκε.

Πιο συγκεκριμένα, από τους 99 ασθενείς οι 49 είχαν βρεθεί στην αγορά -οι 47 εργάζονταν εκεί ενώ δύο ήταν πελάτες.

Οι μεσήλικες άνδρες επηρεάζονται περισσότερο

Οι περισσότεροι από τους 99 ασθενείς ήταν μεσήλικες, με μέσο όρο ηλικίας περίπου 56 ετών. Οι 67 εξ αυτών ήταν άνδρες.

Ακόμη πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως ο κοροναϊός φαίνεται να επηρεάζει περισσότεροι τους άνδρες, με το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης ασθενειών να αναφέρει πως νοσούν 1,2 άνδρες έναντι 1 γυναίκας.

Αυτό ενδέχεται να οφείλεται σε δύο λόγους:

 1. Οι άνδρες είναι πιθανότερο να νοσήσουν σοβαρά και να χρειαστούν νοσηλεία.
 2. Οι άνδρες, για πολιτισμικούς λόγους, μπορεί να εκτέθηκαν στον κοροναϊό στις αρχές της εξάπλωσής του.

Ο δρ. Λι Ζανγκ του νοσοκομείου Jinyintan είπε:

«Η ανθεκτικότητα των γυναικών σε ιογενείς ασθένειες ενδέχεται να οφείλεται σε κάποια προστασία που δίνει το χρωμόσωμα X αλλά και οι θηλυκές ορμόνες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα».

Κάποιοι ήταν ήδη άρρωστοι…

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι αρκετοί από τους 99 ασθενείς είχαν υποβόσκουσες ασθένειες -κάτι που σημαίνει ότι και το ανοσοποιητικό τους σύστημα ήταν πιο εξασθενημένο.

Πιο συγκεκριμένα:

 • 40 είχαν αδύναμη καρδιά ή κατεστραμμένα καρδιακά αγγεία
 • 12 έπασχαν από διαβήτη.

Σε ποιες περιοχές έχουν καταγραφεί κρούσματα

Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, έχουν επιβεβαιωθεί περίπου εκατό κρούσματα μόλυνσης σε διεθνές επίπεδο.

Κίνα

Περίπου 12.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στην Κίνα, όπου 259 ασθενείς έχουν υποκύψει, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των υγειονομικών αρχών, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι θάνατοι των ασθενών έχουν καταγραφεί την επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας.

Δέκα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ. Πολλοί από τους ασθενείς είχαν επισκεφθεί την Γουχάν.
* Επτά κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.
* Ένα κρούσμα έχει καταγραφεί στο Θιβέτ.