Η ασπιρίνη προλαμβάνει τη νόσο Αλτσχάιμερ;

H χρήση της ασπιρίνης είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη στη διαχείριση των καρδιακών παθήσεων. Τώρα μια νέα μελέτη έρχεται να υποστηρίξει ότι μπορεί να συμβάλλει και στην προστασία του εγκεφάλου από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Neuroscience, ερευνητές του Ιατρικού Κολεγίου Rush στο Σικάγο υποστηρίζουν ότι η ασπιρίνη συμβάλλει στην εκκαθάριση των πλακών β-αμυλοειδούς που αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό της νόσου στον εγκέφαλο των πασχόντων.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ ασπιρίνης και μειωμένου κινδύνου νόσου Αλτσχάιμερ. Αλλά στη νέα έρευνα οι επιστήμονες χορήγησαν χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνη από του στόματος για έναν μήνα σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια με νόσο Αλτσχάιμερ.

Η ασπιρίνη συντέλεσε στη μείωση των αμυλοειδών πλακών ενισχύοντας την πρωτεΐνη TFEB, που έχει ρυθμιστικό ρόλο στην εκκαθάριση των «απορριμμάτων» και διεγείρωντας παράλληλα τα λυσοσώματα, ένα τμήμα των κυττάρων που επίσης έχουν ρόλο «καθαριστή».

Οι ερευνητές σπεύδουν να σημειώσουν ότι τα αποτελέσματα που παρατήρησαν στα τρωκτικά δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα ισχύουν και στους ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση η καλύτερη κατανόηση του ρόλου των αμυλοειδών πλακών στη νόσο Αλτσχάιμερ θα συμβάλλει στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών φαρμάκων που θα ανακόπτουν την πρόοδο της.

Related Post