Καινοτόμο φάρμακο για πρώιμη αντιμετώπιση του Αλτσχάϊμερ;

images

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ασθενείς με Αλτσχάϊμερ ήπιας μορφής που ελάμβαναν από νωρίς το νέο φάρμακο Solanezumab είχαν μεγαλύτερα οφέλη από πάσχοντες που ξεκίνησαν αγωγή αργότερα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης που δημοσιεύει η επιθεώρηση Alzheimer’s & Dementia: Translational Research & Clinical Interventions, τα οφέλη της έναρξης της αγωγής με το Solanezumab από νωρίς φάνηκαν σε τεστ στα οποία υπεβλήθησαν 581 ασθενείς με ήπιο Αλτσχάϊμερ για ένα διάστημα 18 μηνών. Σύμφωνα με την φαρμακευτική εταιρία Eli Lilly που το παρασκευάζει, το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να αναχαιτίσει τον ρυθμό εξέλιξης της άνοιας που συνδέεται με την εκφυλιστική αυτή νόσο περίπου κατά το ένα τρίτο (34%).

Το Solanezumab «δουλεύει» αποτρέποντας τον σχηματισμό των πλακών από τοξικές πρωτεΐνες β-αμυλοειδείς που «σκοτώνουν» τα κύτταρα των νεύρων και προκαλούν την απώλεια εγκεφαλικού ιστού. Σύμφωνα πάντα με την εταιρία, οι διαφορές στην γνωστική λειτουργία μεταξύ των δύο ομάδων –αυτών που έπαιρναν από νωρίς το φάρμακο και όσων το πήραν αργότερα– διατηρήθηκαν επί 108 εβδομάδες και στατιστικώς κρίνονται σημαντικές καθώς οι ασθενείς που άρχισαν με καθυστέρηση δεν μπόρεσαν να «φθάσουν» στο επίπεδο των συμμετεχόντων της πρώτης ομάδας.

Ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν ότι τα νέα αυτά θα πρέπει να γίνονται δεκτά με προσοχή. Προς το παρόν δεν υπάρχει φάρμακο που να καθυστερεί την άνοια κι αν βρεθεί, η κατάσταση των ασθενών θα συνεχίσει να επιδεινώνεται αλλά απλώς θα διανύουν περισσότερο χρονικό διάστημα στην πιο ήπια φάση της νόσου χωρίς να χρειάζονται –ακόμη– διαρκή φροντίδα. Τον επόμενο χρόνο που θα ξεκινήσουν περαιτέρω κλινικές δοκιμές θα γνωρίζουμε σίγουρα αν το Solanezumab είναι η εξέλιξη που όλοι ήλπιζαν να είναι.

http://www.iatropedia.gr

Related Post