Κερί στο αυτί: Πότε πρέπει να πάτε στον ΩΡΛ για καθαρισμό

Το κερί των αυτιών (επιστημονικά ονομάζεται κυψελίδα) δημιουργείται συνεχώς από τους αδένες του δέρματος που βρίσκονται στο κανάλι των αυτιών.

Έχει προστατευτικό ρόλο, καθώς διώχνει το νερό και προφυλάσσει τα αυτιά από βρομιές και βακτήρια. Αφού δημιουργηθεί, ακολουθεί τη φυσική του τάση, που είναι να βγαίνει προς τα έξω, παρασύροντας μαζί του σκόνη και ακαθαρσίες.

Τα αυτιά έχουν την ικανότητα αυτοκαθαρισμού. Αν όμως χρειάζονται καθαρισμό, ο μόνος κατάλληλος για να σας βοηθήσει είναι ο ωτορινολαρυγγολόγος.

Οι ειδικοί είναι αντίθετοι με τη χρήση μπατονέτας, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να τραυματίσετε το τύμπανο ή τον έξω ακουστικό πόρο.

Το μόνο που καταφέρετε αν βάλετε βαθιά την μπατονέτα στο αυτί, είναι να σπρώξετε και να «στοιβάξετε» το κερί προς τα μέσα.

Αντίθετα, καθαρίζοντάς τα στο εξωτερικό τους κανάλι, θα απομακρύνετε μόνο το κερί που έχει ήδη βγει προς τα έξω από μόνο του.

Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιείστε μια πετσέτα, λίγο βαμβάκι ή χαρτί.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε ΩΡΛ

– Αν παρατηρείτε ότι μειώνεται η ακοή σας
– Αν νιώθετε αίσθημα «πληρότητας» (βουλωμένο αυτί)
– Αν πονάει το αυτί σας
– Αν έχετε εμβοές (βουητό στα αυτιά)

Σε κάποιους ανθρώπους εκκρίνεται υπερβολική ποσότητα κεριού (είναι «θέμα οργανισμού») ή το κερί δεν αποβάλλεται προς τα έξω, για παράδειγμα αν έχει διαταραχθεί η δομή του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου.

Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να καθαρίζουν τα αυτιά τους στο γιατρό και όχι μόνοι τους, γιατί μπορεί να προκαλέσουν κάποιον τραυματισμό ή να σπρώξουν το κερί ακόμα πιο μέσα.

Οι μέθοδοι καθαρισμού είναι:

– Αφαίρεση του κεριού με ειδικό εργαλείο.
– Αναρρόφηση
– Διακλυσμός (ο γιατρός ρίχνει στο αυτί χλιαρό νερό, ώστε να παρασυρθεί το κερί προς τα έξω)

Αν τα αυτιά σας παράγουν πολύ κερί πρέπει να τα καθαρίζει ο γιατρός μία φορά το χρόνο ή κάθε φορά που νιώθετε κάποιο ιδιαίτερο σύμπτωμα.

Related Post