Κορωνοϊός: Μεταδίδεται και με το σάλιο και με το κουτάλι, δηλώνει η επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας

Καταιγισμό ερωτήσεων για την θέση της Ιεράς Συνόδου, η οποία αψηφώντας προκλητικά την επιστήμη, ανακοίνωσε σήμερα πως ο κοροναϊός δεν μεταδίδεται με τη θεία κοινωνία, δέχθηκε η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας.

Μετά την ενημέρωση που έκαναν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο εκπρόσωπος του υπουργείου και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και η Αλεξία Σβώλου από το LiFO.gr, ζήτησαν επίμονα από τους επιστήμονες να τοποθετηθούν σχετικά με την ανακοίνωση, η οποία έχει προκαλέσει και διχάσει μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης.

«Ο ιός μεταδίδεται και με το σάλιο και μεταδίδεται και με το κουταλάκι», ήταν η ξεκάθαρη απάντηση της επιτροπής, η οποία ωστόσο δεν τοποθετείται επισήμως απέναντι στην εκκλησία καθώς δεν θέλουν να «θίξουν το θέμα πίστης».

Όσοι συμμετέχουν στην επιτροπή, μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισαν σήμερα πως οι ευπαθείς ομάδες πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουν χώρους με πολύ κόσμο, όπως είναι οι εκκλησίες.

Ισχυρή σύσταση έγινε για την αποφυγή μετακινήσεων και ταξιδίων οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε ασθενείς άνω των 70 ετών, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής.

Τονίστηκε επίσης η Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του επισκεπτηρίου σε μονάδες θεραπείας στα νοσοκομεία.

Μεταξύ των μέτρων, είναι και η αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1000 άτομα. Αυστηρή θα είναι η και η τήρηση μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε επίσης ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης προκειμένου να αποφευχθεί η συνάθροιση.

Από τις ευπαθείς ομάδες, και ο υπουργός Υγείας ζήτησε να μένουν στο σπίτι τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι και γι΄ αυτό θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε σε αυστηρό ύφος, ότι είναι υποχρέωση και καθήκον όλων να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν χωράει ανευθυνότητα, και ζήτησε όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι τους και υπευθυνότητα από όλους για τον περιορισμό της διασποράς, η οποία θα πλήξει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.

Related Post