Μια εξέταση αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο έως και 4 χρόνια πριν από τα συμπτώματα

Μια εξέταση αίματος μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο έως και τέσσερα χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, αναφέρουν ερευνητές σε πρόσφατη μελέτη.

Σύμφωνα με την ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές από την Κίνα, η μη επεμβατική εξέταση αίματος – που ονομάζεται PanSeer – ανιχνεύει τον καρκίνο στο 95% των ατόμων που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, πολύ πριν γίνει η διάγνωση.

«Αποδείξαμε ότι πέντε τύποι καρκίνου μπορούν να ανιχνευθούν μέσω τεστ αίματος με βάση τη μεθυλίωση του DNA έως και τέσσερα χρόνια πριν από τη συμβατική διάγνωση» έγραψε η ομάδα στο περιοδικό Nature Communications.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το τεστ ήταν απίθανο να προβλέψει τον καρκίνο, αλλά να αυξήσει την πιθανότητα εντοπισμού μεταλλάξεων που δεν έχουν προκαλέσει ακόμη συμπτώματα ή δεν έχουν εντοπιστεί με άλλες μεθόδους.

Τέτοιες δοκιμές, γνωστές ως υγρές βιοψίες, έχουν γίνει το επίκεντρο πολλών ερευνών καθώς προσφέρουν έναν μη επεμβατικό τρόπο για τον έλεγχο των ασθενών.

Η νέα μελέτη δεν είναι η πρώτη που αναφέρει θετικά αποτελέσματα με εξέταση αίματος για έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου. Ωστόσο, η ομάδα σημείωσε ότι η έρευνα έδειξε πως οι καρκίνοι θα μπορούσαν να ανιχνευθούν πριν οι ασθενείς παρουσιάσουν κάποια ένδειξη – κάτι που λίγες μελέτες έχουν αποδείξει στο παρελθόν.

Με πληροφορίες από theguardian

Related Post