Ο ΠΟΥ αναβαθμίζει το επίπεδο συναγερμού για τον κορονοϊό σε «πολύ υψηλό»

Η διαρκής άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων και του αριθμού των χωρών που έχουν επηρεαστεί τις τελευταίες ημέρες είναι σίγουρα πολύ ανησυχητική, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αναθεωρεί προς τα πάνω την εκτίμησή του για το μέγεθος της απειλής, σε «πολύ υψηλό»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναβαθμίζει το επίπεδο συναγερμού για τον κοροναϊό σε «πολύ υψηλό» από «υψηλό», μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και την αύξηση των κρουσμάτων σε διεθνές επίπεδο.

Με τον νέο κοροναϊό να έχει προσβάλει σχεδόν 79.000 ανθρώπους στην Κίνα και περισσότερους από 5.000 στον υπόλοιπο κόσμο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι η «διαρκής άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων και του αριθμού των χωρών που έχουν επηρεαστεί τις τελευταίες ημέρες από τον Covid-19 είναι σαφώς πολύ ανησυχητική».

Ο ίδιος τόνισε ότι η εξάπλωση του ιού μπορεί να διακοπεί εφόσον κάθε χώρα εφαρμόσει επιθετικά μέτρα ανάσχεσης.

Θα ήταν «μεγάλο λάθος» να εγκαταλειφθεί η στρατηγική της ανάσχεσης, τόνισε ο ίδιος, όπως επισημαίνει το Reuters.

«Οι επιδημιολόγοι μας παρακολουθούν τις εξελίξεις αυτές σε μόνιμη βάση και τώρα αυξήσαμε την εκτίμηση του κινδύνου μετάδοσης και του κινδύνου επίπτωσης του Covid-19 σε πολύ υψηλό επίπεδο παγκοσμίως», στο υψηλότερο επίπεδό του, δήλωσε.

Σωτήρια μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης

Σε έκθεσή που εκδόθηκε σήμερα ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας δεν είναι ακόμη έτοιμο να εφαρμόσει τον τύπο των μέτρων τα οποία περιόρισαν την επιδημία που εξαπλώθηκε γρήγορα στην Κίνα.

«Είναι τα μοναδικά μέτρα που αποδεικνύονται επί του παρόντος ότι διακόπτουν ή ελαχιστοποιούν τις αλυσίδες μετάδοσης στους ανθρώπους», αναφέρει η έκθεση.

«Θεμελιώδες ως προς τα μέτρα αυτά είναι η εξαιρετικά προσεκτική παρακολούθηση για τον άμεσο εντοπισμό κρουσμάτων, η πολύ γρήγορη διάγνωση και η άμεση απομόνωση του κρούσματος, η αυστηρή ιχνηλασία, η καραντίνα για τα πρόσωπα που ήρθαν σε στενή επαφή με το κρούσμα, καθώς και ένας εξαιρετικά υψηλός βαθμός κατανόησης και αποδοχής των μέτρων από τον πληθυσμό», τονίζεται.

Σε μερικές εβδομάδες τα αποτελέσματα από τις δοκιμές για εμβόλιο

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ επισήμανε ότι περισσότερα από 20 εμβόλια αναπτύσσονται ανά τον κόσμο και αρκετά θεραπευτικά προϊόντα είναι στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε «μερικές εβδομάδες», διευκρίνισε.

Παρότι η Κίνα ήταν έως πρότινος η μοναδική εστία του κοροναϊού παγκοσμίως, ο κίνδυνος πολλαπλασιάστηκε με την εμφάνιση του ιού σε νέες χώρες-πηγές όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία. Ήδη σχεδόν 50 χώρες έχουν πληγεί, διευκρίνισε ο ΠΟΥ.

Στην Κίνα, απ’ όπου ξέσπασε για πρώτη φορά η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, ο ιός έχει σκοτώσει 2.791 ανθρώπους.

Στον υπόλοιπο κόσμο, 67 άνθρωποι έχουν πεθάνει, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για την υγεία.

Να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι επιδημίες που έχουν σχέση με τον Covid-19 σε αρκετές χώρες, αλλά τα περισσότερα κρούσματα μπορούν ακόμη να αποδίδονται σε γνωστές επαφές ή σε ομάδες κρουσμάτων. Το κλειδί για να περιοριστεί ο κοροναϊός αυτός είναι να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Δεν μιλάμε ακόμη για πανδημία

Αν και ο ΠΟΥ αύξησε το επίπεδο της απειλής διεθνώς, δεν θεωρεί ότι έχει να αντιμετωπίσει μια πανδημία.

Πανδημία είναι μια κατάσταση κατά την οποία «όλοι οι πολίτες είναι εκτεθειμένοι», κάτι που δεν συμβαίνει στην παρούσα φάση, εξήγησε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν.

«Αν επρόκειτο για επιδημία γρίπης, θα μιλούσαμε για πανδημία αλλά στην περίπτωση του νέου κοροναϊού διαπιστώσαμε ότι με μέτρα ανάσχεσης, το ρεύμα της επιδημίας μπορεί να σταματήσει σημαντικά», δήλωσε.

Συναγερμός σε πολλές χώρες

Περιγράφοντας την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, άρθρο του Bloomberg επισημαίνει πως η Ιταλία, το επίκεντρο της επιδημίας στην Ευρώπη, αναμένεται να εγκρίνει έκτακτα μέτρα.

Η Γερμανία έθεσε σε καραντίνα περίπου 1.000 άτομα και η Ελβετία απαγόρευσε μεγάλα γεγονότα, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης.

Το Ιράν και η Νότια Κορέα αποκάλυψαν περισσότερα κρούσματα κοροναϊού και η Νιγηρία, η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, επιβεβαίωσε την πρώτη μόλυνση νότια της ερήμου της Σαχάρας.

Ο επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου Mick Mulvaney δήλωσε ότι το κλείσιμο σχολείων είναι πιθανό. Το Μεξικό επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα, ενώ η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, οι Κάτω Χώρες και η Βρετανία όλες ανακοίνωσαν νέα κρούσματα που μολύνθηκαν από τον ιό.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον αναμένεται δε να προεδρεύσει συνάντησης έκτακτης ανάγκης την επόμενη εβδομάδα.

Βαριές αναμένονται και οι οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού. Ήδη ο φόβος για παγκόσμια επιβράδυνση της ανάπτυξης πλήττει τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο. {πηγή}

Related Post