Πίνετε τσάι «πυραμίδα»; Mπορεί να κάνετε κακό στην υγεία σας

Το τσάι μπορεί να είναι ένα αφέψημα γενικά ωφέλιμο, ωστόσο οι σύγχρονοι τρόποι συσκευασίας του μπορεί να ελλοχεύουν κινδύνους για την υγεία.

Μαζί με το τσάι σας είναι πιθανό να πίνετε και μικροπλαστικά, εάν χρησιμοποιείται τις κλασσικές «πυραμίδες» τσαγιού.

Τι είναι όμως τα μικροπλαστικά; Είναι κάθε είδους πλαστικό που έχει μήκος λιγότερο από πέντε χιλιοστά και ρυπαίνει το περιβάλλον.

Σύμφωνα με Καναδούς επιστήμονες, έρευνα των οποίων δημοσιεύεται στο Environmental Science and Technology, τέτοια μικροπλαστικά απελευθερώνονται στο νερό μας όταν βυθίζουμε σε αυτό τις «πυραμίδες» τσαγιού.

Να σημειωθεί πως τέτοια σωματίδια έχουν εντοπιστεί στο εμφιαλωμένο νερό όσο και σε διάφορα φαγητά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τέτοια μικροπλαστικά στο νερό δεν θεωρούνται επικίνδυνα ωστόσο ο Οργανισμός αναγνωρίζει πως ακόμη οι πληροφορίες που έχει για το ζήτημα είναι περιορισμένες και χρήζουν περαιτέρω μελέτης.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά μελέτησαν το ζήτημα και ερεύνησαν τέσσερις διαφορετικές συσκευασίες τσαγιού.

Τα περισσότερα φακελάκια τσαγιού είναι φτιαγμένα από χαρτί, με μια μικρή ποσότητα πλαστικού που χρησιμοποιείται για τη σφράγιση τους.

Αλλά μερικές μάρκες χρησιμοποιούν πια περισσότερο πλαστικό ώστε η συσκευασία να βγαίνει σε σχήμα πυραμίδας, η οποία σύμφωνα με τους παραγωγούς βοηθά τα φύλλα τσαγιού να απελευθερώνουν τις ουσίες τους καλύτερα.

Οι ερευνητές αφαίρεσαν το τσάι και τοποθέτησαν τα φακελάκια τσαγιού σε νερό που είχε φτάσει στους 95 βαθμούς Κελσίου.

Διαπίστωσαν ότι ένα μόνο πλαστικό φακελάκι απελευθέρωνε περίπου 11,6 δισεκατομμύρια μικροπλαστικά και 3,1 δισεκατομμύρια από τα μικρότερα σε μέγεθος νανοπλαστικά σωματίδια στο ζεστό νερό.

Τα σωματίδια αυτά να σημειωθεί πως είναι εντελώς αόρατα με γυμνό μάτι.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη τα επίπεδα αυτά είναι σε ανησυχητικό σημείο υψηλότερα από ότι σε άλλα πόσιμα και βρώσιμα αγαθά.

«Ο καταναλωτής πρέπει να αποφύγει τις πλαστικές συσκευασίες, όχι μια συγκεκριμένη μάρκα, και σίγουρα όχι το τσάι που βρίσκεται μέσα» δήλωσε στο BBC η Λόρα Χερνάντεζ που συμμετείχε στην έρευνα.

Τέλος, σημείωσε πως πέρα από το ότι έτσι ο καταναλωτής αποφεύγει να καταπιεί μικροπλαστικά, κάνει και καλό στο περιβάλλον.

Related Post