Πώς θα βλέπεις από τον κινητό αν είσαι θετικός στον κορωνοϊό μέσα σε ένα λεπτό

Εκατοντάδες επιστήμονες, ερευνητικές ομάδες, φοιτητές με τους καθηγητές τους, έχουν ριχτεί στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού SARS-Cov-2. Το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μπήκε και αυτό δυνατά στην παλαίστρα με μία νέα εφαρμογή η οποία υπόσχεται διάγνωση του ιού σε ένα λεπτό από το κινητό μας.

Όπως αναφέρει το typosthes.gr oι επιστήμονες του Βρετανικού πανεπιστημίου, μέσα στους οποίους και ο Έλληνας Δημήτρης Σπαθής, έφτιαξαν αυτή την εφαρμογή, που είναι διαθέσιμη και στα ελληνικά, για να δημιουργήσουμε μια μεγάλη βάση δεδομένων, η οποία θα τους δώσει τη δυνατότητα μέσα από μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, να κάνουν την ταχύτερη διάγνωση. Και όλα αυτά μέσα από τα κινητά μας.

«Έχουμε αναπτύξει μια Web και Android εφαρμογή που ο καθένας μπορεί να βήξει, να ανασάνει και να διαβάσει μια πρόταση. Επίσης ζητάμε κάποια επιπλέον στοιχεία όπως το αν είναι θετικός στον COVID-19, συμπτώματα, ηλικία, φύλο, αν καπνίζει, καθώς και σύντομο ιατρικό ιστορικό. Η όλη διαδικασία παίρνει 1 λεπτό, είναι ανώνυμη, και δεν απαιτεί τη δημιουργία λογαριασμού», σχολίασε ο κ. Σπάθης.

Πώς μπορεί να λειτουργεί μία τέτοια εφαρμογή;

Ο Έλληνας επιστήμονας απαντά: «Προς το παρόν απλά συλλέγουμε δεδομένα είτε μία φορά μέσω της web εφαρμογής, είτε σε τακτικά διαστήματα αν εγκαταστήσει κάποιος την εφαρμογή στο κινητό. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το τελευταίο ώστε να μπορέσουμε να δούμε την πρόοδο των συμπτωμάτων και του ήχου πριν κάποιος νοσήσει. Ο ρυθμός αλλαγής τους θα είναι δυνητικά ένας βιοδείκτης πρώιμης πρόβλεψης της εμφάνισης του ιού.

Τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να “εκπαιδεύσουν” μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορέσουν να προβλέψουν την ύπαρξη του ιού πρόωρα. Συγκεκριμένα, τα μοντέλα θα μάθουν συνδυασμούς μοτίβων από τον ήχο (βήχας, αναπνοή κλπ) και τη συνύπαρξη συμπτωμάτων (πυρετός, ανοσμία κλπ). Ελπίζουμε ότι αν η ακρίβεια αυτών των μοντέλων είναι ικανοποιητική, αυτό μπορεί να βγει στην αγορά σαν ένα πολύ γρήγορο τεστ/screening. Προς το παρόν όμως, είναι σε ερευνητικό στάδιο».

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε στο εργαστήριο της καθηγήτριας Cecilia Mascolo στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, που έχει μακρά εμπειρία σε συστήματα και μοντέλα που αναλύουν δεδομένα από κινητές συσκευές και το διαδίκτυο για την πρόβλεψη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και υγείας.

«Η ερευνητική κοινότητα αμέσως ενδιαφέρθηκε για το project και πολλές ερευνητικές ομάδες επικοινώνησαν μαζί μας για να βοηθήσουν. Εμείς, από την πλευρά μας θα διαθέσουμε τα (ανώνυμα) δεδομένα στην ακαδημαική κοινότητα μετά την αρχική ανάλυση, για να επιταχύνουμε -όσο μπορούμε- την έρευνα στο χώρο. Προς το παρόν έχουμε συλλέξει πάνω από 4.000 μετρήσεις ενώ η ιστοσελίδα έχει δεχθεί πάνω από 30.000 επισκέψεις, κυρίως μέσω κοινωνικών δικτύων και ΜΜΕ. Προφανώς μόνο μια μικρή μειοψηφία των χρηστών μας (<1%) είναι θετικοί στον ιό, αλλά χρειαζόμαστε ασθενείς και υγιείς χρήστες για να αναπτύξουμε ακριβή μοντέλα», ολοκλήρωσε ο κ. Σπαθής.

Η εφαρμογή COVID-19 Sounds είναι διαθέσιμη και στα ελληνικά, ενώ είναι ήδη διαθέσιμη για τηλέφωνα Android στο Google Play Store.

Related Post