Πώς πρέπει να μιλάμε σε κάποιον που έχει κατάθλιψη;

Κατάθλιψη: Πώς να βοηθήσετε κάποιον να κάνει θεραπεία.

Το αγαπημένο σας πρόσωπο ή ένας φίλος σας φαίνεται έχει αλλάξει. Νομίζατε ότι είχε απλά «τις μαύρες του» αλλά τελικά αυτό συνεχίζεται για εβδομάδες. Και φαίνεται να χειροτερεύει όσο πάει. Αν νομίζετε ότι κάποιο κοντινό σας πρόσωπο έχει κατάθλιψη παροτρύνετε τον να συμβουλευτεί έναν ειδικό. Το παρακάτω κείμενο θα σας βοηθήσει.

Από τη ψυχολόγο Αγγελική Μενιδιάτου και την επιστημονική ομάδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Διαταραχών της Διάθεσης- Μαζί.

Σημαντικά σημεία που πρέπει να προσέξετε

• Η κατάθλιψη είναι ασθένεια. Δεν είναι τεμπελιά ούτε ξεπερνιέται έτσι απλά.

• Η κατάθλιψη είναι πολύ συνηθισμένη ασθένεια και δεν χρειάζεται κανείς να ντρέπεται για αυτήν.

• Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για κάποιον που έχει κατάθλιψη είναι να τον βοηθήσετε να βρει και να πάρει την θεραπεία που χρειάζεται.

• Μην αγνοείτε να μιλήσετε για το θέμα της αυτοκτονίας .Μιλήστε σε έναν ειδικό ή καλέστε στο 1018 (Γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία) αν χρειαστεί.

• Η θεραπεία λειτουργεί και υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας. Υπάρχουν πολλοί ειδικοί που ασχολούνται με αυτό το θέμα.

• Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλείται από κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Αν αντιμετωπιστεί αυτό, ενδέχεται να αντιμετωπιστεί και η κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη είναι ασθένεια. Δεν είναι αδυναμία χαρακτήρα και δε σημαίνει ότι το άτομο είναι κακό, αδύναμο ή τρελαίνεται.

Όταν ένα άτομο έχει κατάθλιψη νιώθει λυπημένο και χωρίς ελπίδα τον περισσότερο καιρό. Η κατάθλιψη διαφέρει από τη συνηθισμένη στενοχώρια, λύπη ή ατονία. Το άτομο χάνει το ενδιαφέρον του για καθημερινές δραστηριότητες και νιώθει δυστυχισμένο και παραπονεμένο για μεγάλο διάστημα. Επίσης μπορεί να χάσει ή να κερδίσει βάρος και να είναι συνέχεια κουρασμένο. Περισσότερες πληροφορίες για τα συμπτώματα της κατάθλιψης, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η κατάθλιψη είναι συχνή. Πολλοί άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας ή οικονομικού επιπέδου μπορεί να πάσχουν . Υπάρχει πιθανότητα να είναι κληρονομική. Ένας άνθρωπος μπορεί να νοσήσει από κατάθλιψη μία ή περισσότερες φορές στη ζωή του.

Ιατροφαρμακευτική θεραπεία, συμβουλευτική και αυτοδιαχείριση, όλα μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Πολλοί άνθρωποι δεν ζητούν βοήθεια είτε γιατί ντρέπονται είτε γιατί θεωρούν ότι θα την ξεπεράσουν από μόνοι τους. Αλλά οι περισσότεροι χρειάζονται βοήθεια για να γίνουν καλά.

Γιατί είναι σημαντικό να επισκεφτεί κάποιος ειδικό αν έχει συμπτώματα κατάθλιψης;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατάθλιψη δεν είναι κάτι το σοβαρό και ότι μπορούν να την ξεπεράσουν μόνοι τους. Αλλά η κατάθλιψη είναι ασθένεια και είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Αν κάποιος δικός σας έχει συμπτώματα κατάθλιψης, πρέπει να επισκεφτεί ειδικό γιατί:

• Ο ειδικός θα κάνει διάγνωση κατάθλιψης ή άλλου ψυχικού προβλήματος. Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία είναι η σωστή διάγνωση.

• Οι περισσότεροι άνθρωποι δε μπορούν να ξεπεράσουν μόνοι τους την κατάθλιψη. Χωρίς θεραπεία η κατάθλιψη πιθανόν να συνεχιστεί.

• Οι περισσότεροι άνθρωποι γίνονται καλύτερα με τη θεραπεία.

• Μετά από ένα επεισόδιο κατάθλιψης πιθανόν να επακολουθήσει κι άλλο. Χωρίς θεραπεία, είναι περισσότερο πιθανό η κατάθλιψη να επανέλθει και ίσως πιο βαριά.

Αν νομίζετε ότι κάποιος δικός σας έχει κατάθλιψη το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Όσο πιο νωρίς το άτομο δεχτεί θεραπεία τόσο πιο νωρίς θα νιώσει καλύτερα.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ

Αν ανησυχείτε για κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, πιθανόν να θέλετε να του μιλήσετε για τους προβληματισμούς σας. Ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι:

Μιλήστε του για την κατάθλιψη και γιατί σας απασχολεί.

• Δώστε έμφαση στο ότι η κατάθλιψη δεν είναι τεμπελιά ή κάτι στο μυαλό του. Είναι μια συνηθισμένη ασθένεια και δεν πρέπει να ντρέπεται για αυτό.

• Τονίστε ότι το άτομο έχει συμπτώματα κατάθλιψης και πείτε του γιατί αυτό σας ανησυχεί. Θέλετε να τον βοηθήσετε.

Εξηγήστε γιατί πρέπει να δει έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

• Εξηγήστε ότι πολύ λίγα άτομα ξεπερνούνε την κατάθλιψη από μόνοι τους. Οι περισσότεροι χρειάζονται κάποιο είδος θεραπείας. Όσο συντομότερα γίνει η θεραπεία τόσο το καλύτερο.

• Τονίστε ότι υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που θεραπεύουν την κατάθλιψη και πολλά είδη θεραπείας.

• Τονίστε ότι μπορεί ένα ιατρικό πρόβλημα να προκαλεί την κατάθλιψη. Για παράδειγμα σε πολλά άτομα η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης. Ο γιατρός μπορεί να το διαγνώσει και να δώσει χάπια για το θυρεοειδή. Αυτό θα σταματήσει την κατάθλιψη. Επίσης ο γιατρός μπορεί να πει αν ένα φάρμακο πχ. για την υπέρταση, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.

Προσέξτε για τα προειδοποιητικά σημάδια της αυτοκτονίας.

• Παρατηρήστε για προειδοποιητικά σημάδια της αυτοκτονίας, όπως συνεχής αναφορά στο θάνατο, συγγραφή διαθήκης, παράδοση προσωπικών αντικειμένων.

Καλέστε το 1018 ή την αστυνομία όταν:

• Το άτομο πρόκειται να βλάψει τον εαυτό του ή τους άλλους. Για παράδειγμα, το άτομο έχει ένα γραπτό σχέδιο ή ένα όπλο ή αποθηκεύει χάπια.

Βοηθήστε το άτομο να ξεπεράσει τους φόβους του για τη θεραπεία

Πολλά άτομα έχουν κάποιους λόγους που δεν θέλουν να δούνε γιατρό. Μιλήστε για αυτά τα εμπόδια και βοηθήστε τα άτομα αυτά να βρούνε λύσεις

Αρχική

Related Post