Συστάσεις για εμβολιασμό ενόψει έξαρσης γρίπης


Κατεβάστε την εφαρμογή μας για Android από το Google Play εδώ


Σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση της επικείμενης έξαρσης της εποχικής γρίπης βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας. Προς το παρόν, η δραστηριότητα της νόσου στη χώρα μας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με μία μικρή αυξητική τάση, ωστόσο με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών από τις αρχές του έτους αναμένεται να εκδηλωθεί το επιδημικό κύμα της εποχικής γρίπης και το οποίο συνήθως κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 20 στις 1.000 επισκέψεις σε γιατρό στη χώρα μας ήταν από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης, αριθμός ακόμα χαμηλός αλλά διπλάσιος σε σχέση με τις αρχές του μήνα όταν 10 στις 1.000 επισκέψεις αφορούσαν σε κρούσματα γριπώδους συνδρομής. Εως και σήμερα έχουν καταγραφεί τρία σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, που χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Αφορούσαν σε τρεις άνδρες ηλικίας 49, 68 και 69 ετών, που είχαν προσβληθεί από γρίπη τύπου Α. Καταγράφηκε και ένας θάνατος ασθενούς, ο οποίος αν και ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, δεν είχε εμβολιαστεί.

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η δραστηριότητα της γρίπης σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), σε αρκετές χώρες έχει αρχίσει να παρατηρείται γεωγραφική εξάπλωση της εποχικής γρίπης σε αντίθεση με το τι ίσχυε έως και πρόσφατα όπου καταγράφονταν μόνο σποραδικά κρούσματα, στην πλειονότητά τους, γρίπης τύπου Α.

Ενόψει της έξαρσης της εποχικής γρίπης, το ΚΕΕΛΠΝΟ επαναλαμβάνει ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία από τη γρίπη. Αν και οι ειδικοί γιατροί προτρέπουν τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιάζονται κατά την περίοδο Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, συστήνουν στους αμελείς ότι μπορούν να το κάνουν καθ’ όλο το διάστημα που παρατηρούνται κρούσματα γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση επιπλοκών από τη γρίπη περιλαμβάνονται τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας όπως άσθμα, άλλες πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης, ανοσοκαταστολή, νοσογόνος παχυσαρκία, τα άτομα άνω των 60 ετών και οι έγκυοι. Επίσης, ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται για όλους τους εργαζομένους στον χώρο της υγείας, αλλά και όσους φροντίζουν παιδιά μικρότερα των έξι μηνών και άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.