Τα εσπεριδοειδή προστατεύουν γυναίκες από εγκεφαλικό

Μια πρόσφατη μεγάλη προοπτική μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 70.000 γυναίκες έδειξε ότι η κατανάλωση εσπεριδοειδών προφυλάσσει από την εμφάνιση εγκεφαλικού.

Η ευεργετική δράση φαίνεται να οφείλεται στην περιεκτικότητα των φρούτων σε μια υποκατηγορία φλαβονοειδών, τις φλαβανόνες. Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικές ουσίες με διάφορες γνωστές ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό, όπως η προστασία από τις ελεύθερες ρίζες και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Στη μελέτη έγινε καταγραφή της διαιτητικής πρόσληψης των συμμετεχόντων μέσω ημιποσοτικού ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων ανά τετραετία και περιλάμβανε την παρακολούθηση τους για 14 χρόνια. Στο χρονικό αυτό διάστημα παρατηρήθηκαν 1.803 περιστατικά εγκεφαλικών.

Ωστόσο, φάνηκε ότι οι γυναίκες με υψηλότερη κατανάλωση φλαβανονών είχαν 19% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικού επεισοδίου σε σχέση με γυναίκες με χαμηλότερη κατανάλωση, ακόμα και όταν γίνονταν διόρθωση για διάφορους πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες.

Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε για πρώτη φορά ότι οι φλαβανόνες-τις οποίες λαμβάνουμε κυρίως μέσω της κατανάλωσης εσπεριδοειδών φρούτων και των χυμών τους- έχουν καρδιοπροστατευτική δράση και μειώνουν τον κίνδυνο ισχαιμικού επεισοδίου.

Μάλιστα η δράση αυτή ξεχωρίζει τις φλαβανόνες από τα υπόλοιπα φλαβονοειδή για τα οποία δε βρέθηκε αντίστοιχη συσχέτιση. Πρόκειται για πολύ ενθαρρυντικά δεδομένα που στηρίζουν μια νέα ευεργετική δράση των εσπεριδοειδών, ενισχύοντας για έναν ακόμα λόγο την τακτική τους ένταξη στη διατροφή μας.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Related Post