Τι πρέπει να κάνουμε όταν μας τσιμπήσει μέδουσα

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται σχεδόν αμέσως. Καλό το μπανάκι στη θάλασσα, αλλά πολλές φορές πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Και αυτό γιατί σε πολλές παραλίες της χώρας μας και όχι μόνο, “παραμονεύει” ο κίνδυνος των μεδουσών.

Τα τσιμπήματα τους συνήθως δεν είναι επικίνδυνα και αντιμετωπίζονται με ευκολία. Παρ’ όλα αυτά, ο πόνος και η φαγούρα είναι έντονα, εκδηλώνονται περίπου 5 λεπτά μετά το τσίμπημα, αλλά υποχωρούν σε λιγότερο από 24 ώρες.

Υπάρχουν ορισμένες ενέργειες που πρέπει να γίνονται, αλλά και να αποφεύγονται, μόλις αντιληφθείτε ότι σας τσίμπησε μέδουσα.

Απομακρυνθείτε άμεσα από τη θάλασσα

Μόλις καταλάβετε ότι σας τσίμπησε μέδουσα, βγείτε άμεσα από το νερό. Όσο περισσότερο κάθεστε μέσα, μπορεί να προκληθεί κι άλλο τσίμπημα.

Μην ξεπλύνετε το δέρμα με νερό

Με το τσίμπημα, εισέρχονται πολύ μικρά αγκάθια της μέδουσας (νηματοκύστες) στο δέρμα. Όταν έρχονται σε επαφή με πόσιμο νερό, απελευθερώνουν περισσότερο δηλητήριο, με αποτέλεσμα ο πόνος να γίνει εντονότερος.

Τα ούρα δεν βοηθούν

Στην περίπτωση του τσιμπήματος από μέδουσα, είναι μύθος ότι τα ούρα βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Ξεπλύνετε το τσίμπημα με ξύδι

Χάρη στην υψηλή οξύτητα που έχει το ξύδι, σε ορισμένες περιπτώσεις οι πλύσεις μπορούν να βοηθήσουν να υποχωρήσει ο πόνος.

Βάλτε αφρό ξυρίσματος πάνω στο τσίμπημα

Ένας άγνωστος και πολύ αποτελεσματικός τρόπος για ανακούφιση από το τσίμπημα τσούχτρας, είναι ο αφρός ξυρίσματος, αν φυσικά μπορείτε να βρείτε στην παραλία. Ο αφρός βοηθάει να μην σπάνε τα μικρά αγκάθια της μέδουσας μέσα στο δέρμα, να μην απελευθερωθεί παραπάνω δηλητήριο και γίνει πιο έντονος ο πόνος.

Η θερμότητα απαλύνει τον πόνο

Μια ζεστή κομπρέσα ή σκέτο ζεστό νερό πάνω στο τσίμπημα, για τουλάχιστον 20 λεπτά, είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για τον πόνο, τη φλεγμονή και άλλα συμπτώματα που προκαλεί το τσίμπημα. Το δηλητήριο της μέδουσας είναι ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες και η θερμότητα “απενεργοποιεί” τη δράση του.

Αλείψτε το τσίμπημα με κρέμα που περιέχει κορτιζόνη

Η κρέμα που περιέχει κορτιζόνη περιορίζει τη φλεγμονή και ανακουφίζει από τον πόνο και τη φαγούρα. Σε περίπτωση που δεν έχετε κρέμα με κορτιζόνη, χρησιμοποιείστε κομπρέσες με ξύδι και νερό ή υγρή αμμωνία. Παράδοξα, αλλά αποτελεσματικά είναι το κρασί και η κόκα- κόλα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα του τσιμπήματος από μέδουσα είναι το τσούξιμο, ο ερεθισμός και η φαγούρα. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι σοβαρότερα, όπως εμετός, ναυτία, πονοκέφαλος, σπασμοί ή δυσκολία στο περπάτημα, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Related Post