Τι πρέπει να προσέχουμε στην αγορά του χοιρινού

Η δύσκολη περίοδος της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, αναγκάζει τους περισσότερους από εμάς να αναζητούμε καλύτερες τιμές στα προϊόντα καθημερινής διαβίωσης, άρα και στο φαγητό. Ως αποτέλεσμα, και οι τοπικοί παραγωγοί καταφεύγουν σε φθηνότερες επιλογές προϊόντων.

Για να κρατήσουν όμως το κέρδος τους σταθερό, συχνά βγάζουν στην αγορά προϊόντα υποβαθμισμένης ποιότητας. Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι το πρόσφατο σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας. Το τελευταίο διάστημα, ολοένα και μεγαλύτερες είναι οι ανησυχίες που διατυπώνονται για την ποιότητα του χοιρινού κρέατος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε πρόσφατα κανονισμούς, οδηγίες και αποφάσεις που αφορούν το χοιρινό κρέας και πιο συγκεκριμένα τη διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειάς του. Τα κράτη – μέλη είναι υποχρεωμένα να τηρούν τους κανονισμούς και να διεξάγουν τους απαραίτητους ελέγχους, εξασφαλίζοντας την καταλληλότητα του κρέατος.

Το ευρωπαϊκό σύστημα RASFF (Rapid Alert System for food and feed) λειτουργεί με τρόπο ώστε να προσφέρει ταχεία ενημέρωση και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών, ούτως ώστε να κοινοποιεί τυχόν προϊόντα που δεν πληρούν τους κανονισμούς και χρειάζεται να αποσυρθούν από την αγορά, για την αποτελεσματικότερη προστασία των καταναλωτών.

Παρ΄όλα αυτά, ως καταναλωτές είναι σημαντικό κατά την αγορά και επιλογή χοιρινού κρέατος να προσέχετε τα εξής:

Χρώμα κρέατος: Το χρώμα του νωπού χοιρινού κρέατος θα πρέπει να έχει ερυθρό χρώμα.

Ημερομηνία λήξης: Σε περιπτώσεις όπου το νωπό κρέας είναι συσκευασμένο, επιβάλλεται να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης που υπάρχει πάνω στην ετικέτα και να καταναλώνετε το προϊόν εντός της προτεινόμενης περιόδου. Σε περίπτωση που τοποθετήσετε το νωπό χοιρινό κρέας στην κατάψυξη, αποφύγετε τη φύλαξή του πέρα των 4-6 μηνών. Ο χοιρινός κιμάς δεν πρέπει να φυλάγεται για διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών.

Χώρα προέλευσης: Θα ήταν καλό να παρατηρείτε ή ακόμη να ρωτάτε την χώρα προέλευσης των κρεάτων και να προτιμάτε να αγοράζετε προϊόντα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου τα κράτη μέλη είναι αναγκασμένα να πληρούν συγκεκριμένους κανονισμούς διασφαλίζοντας την ασφάλεια των τροφίμων.

Μυρωδιά κρέατος: Η άσχημη οσμή ή γεύση συνδέονται άμεσα με χαμηλής ποιότητας κρέας. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται να είστε αρκετά παρατηρητικοί.

Πιστοποιητικό καταλληλότητας και ελέγχου: Είναι σημαντικό να αγοράζετε φαγητά και τρόφιμα από υπεραγορές, τοπικά καταστήματα, κρεοπωλεία τα οποία έχουν πιστοποιητικό καταλληλότητας από τις υγειονομικές υπηρεσίες ή από άλλους εγκεκριμένους φορείς.

Ως καταναλωτές είναι καλό να είστε εκπαιδευμένοι και ευαισθητοποιημένοι, ώστε να μπορείτε να διεξάγετε τους δικούς σας ελέγχους όπως αναφέρθηκαν πιο πάνω. Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται σε περιπτώσεις όπου το χοιρινό κρέας πωλείται ανάμικτο με άλλα συστατικά (π.χ. κιμάς, λαζάνια, κανελόνια, μπιφτέκια) και τυχόν αλλοίωση ή νοθεία μπορεί να μη γίνουν αντιληπτά. Γι’ αυτόν τον λόγο θα ήταν καλό να προτιμάτε την αγορά τροφίμων από εγκεκριμένους και έμπιστους προμηθευτές.

Πηγή: mednutrition.gr

Related Post