Φιλόπουλος στο Iatronet: Πλήρως τεκμηριωμένος ο κίνδυνος από τα τζάκια

“Υπάρχει πλήρης επιστημονική τεκμηρίωση για τους κινδύνους στην υγεία του ανθρώπου από την καύση ξύλου. Η ανακοίνωση της Αντικαρκινικής Εταιρείας είχε θετικό αντίκτυπο στην επιστημονική κοινότητα, ενώ υπήρξε και ανταπόκριση από την πλευρά της Πολιτείας”.

Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο Iatronet ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, ογκολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Σχολιάζοντας ορισμένες από τις αντιδράσεις που υπήρξαν στην ανακοίνωση της Εταιρείας, τονίζει πως δεν έχουν βάση, καθώς η βιβλιογραφία, μία σειρά από μελέτες και αξιόπιστοι Οργανισμοί επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες:

“Υπήρξε, εξάλλου, και ενδιαφέρον από τη Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από όπου μας ζητήθηκαν πληροφορίες και συνεργασία στο σοβαρό αυτό θέμα”, σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλόπουλο, η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα για την υγεία και αποτελεί την κύρια αιτία πρόωρου θανάτου. Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αποδίδουν σε αυτήν περίπου επτά εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Σημαντικότερες πηγές ρύπανσης – εξηγεί – είναι η βιομηχανική δραστηριότητα, η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, η διακίνηση αποβλήτων και η χρήση στερεών υλικών καύσης, για θέρμανση, μαγείρεμα και άλλες χρήσεις στο οικιακό περιβάλλον:

“Στην καύση ξύλου για θέρμανση αποδίδονται 3,5 εκατομμύρια θάνατοι”, αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, για να σημειώσει:

“Το πρόβλημα έχει ενταθεί παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς πολύ έντονη ρύπανση παρατηρείται σε χώρες της Άπω Ανατολής. Η πραγματικότητα αυτή έχει οδηγήσει σε εντατικοποίηση της προσπάθειας για πιο καθαρό αέρα στις πόλεις.

Αποκτά, δε, πολύ μεγάλη σημασία και στην Ελλάδα, όπου – ειδικά στα χρόνια της κρίσης – παρατηρείται αιθαλομίχλη στις πόλεις κατά τις πολύ κρύες βραδιές”.

Τσιγάρο

Ο κ. Φιλόπουλος εξηγεί πως με την καύση του ξύλου εκλύονται στην ατμόσφαιρα πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs), βενζόλιο, διοξίνες και αιωρούμενα σωματίδια, οι οποίοι προκύπτουν και από την καύση του τσιγάρου.

Οι ρύποι αυτοί – λέει – δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, συνδέονται με τα εγκεφαλικά επεισόδια, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και την επιδείνωση της άνοιας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αναφέρει στο Iatronet πως η προειδοποίηση για τους κινδύνους από τα τζάκια έχει βρει πολύ μεγάλη ανταπόκριση στην επιστημονική κοινότητα, η οποία βλέπει θετικά τη δημιουργία μίας συμμαχίας για καθαρό αέρα στις πόλεις.

Εκτός από τα τζάκια, κίνδυνοι υπάρχουν από τη χρήση και άλλων θερμαντικών μέσων και σχετικές οδηγίες έχει εκδώσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Related Post