Χοληστερίνη: Ποιοι πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε εξέταση & ποιες οι φυσιολογικές τιμές

Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης, λιπαρή ουσία στο αίμα, την οποία χρειάζεται το σώμα για να διατηρεί υγιή τα κύτταρα. Παράγεται από το συκώτι και περιέχεται σε τροφές ζωικής προέλευσης.

Υπάρχουν δύο είδη χοληστερόλης: Η «κακή» ή LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) και η «καλή» ή HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας). Τα υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης μπορούν να οδηγήσουν σταδιακά σε απόφραξη των αρτηριών και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να υποβληθείτε σε εξέταση χοληστερόλης στο πλαίσιο μιας εξέτασης ρουτίνας ή αν έχετε τουλάχιστον έναν από τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου:

– Υπέρταση
– Διαβήτη τύπου 2
– Πολλά περιττά κιλά
– Είστε σωματικά αδρανής
– Κάνετε διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά
– Καπνίζετε

Φυσιολογικές τιμές

Όσο χαμηλότερες είναι οι τιμές της ολικής και «κακής» χοληστερίνης και όσο υψηλότερες οι τιμές της «καλής», τόσο το καλύτερο, γιατί μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα πρόκλησης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ακόμη και αν παίρνετε λιγότερη από όση χρειάζεστε, δεν μπορεί να επηρεαστεί η υγεία σας, γιατί ένα μέρος αυτής συνθέτει το συκώτι και πάντα παίρνετε ένα ποσοστό, ακόμα και όταν καταναλώνετε ελάχιστα ζωικά προϊόντα.

Ποιες πρέπει να είναι οι τιμές της χοληστερίνης στο αίμα σας:

Ολική χοληστερίνη

Φυσιολογική τιμή κάτω από 200 mg/dl
Οριακή τιμή 200-240 mg/dl
Υψηλή τιμή από 240 mg/dl και πάνω

Καλή χοληστερίνη

Φυσιολογική τιμή
Άνδρες πάνω από 40 mg/dl
Γυναίκες πάνω από 50 mg/dl

Κακή χοληστερίνη

Φυσιολογική τιμή κάτω από 130 mg/dl
Οριακή τιμή 130-160 mg/dl
Υψηλή τιμή από 160 mg/dl και πάνω

Related Post