Σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου (ICL), το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου διαγνώσθηκε ως κύρια αιτία μεταφοράς στο νοσοκομείο σε 307.496 περιπτώσεις, σε 52.374 είχε ανιχνευθεί σε δεύτερη μεταφορά στο νοσοκομείο ή εκτός νοσοκομείου, ενώ σε 86.874 περιπτώσεις είχε καταγραφεί απλώς ως «συννοσηρότητα».
Για την τελευταία ομάδα ασθενών, η θνησιμότητα ήταν διπλάσια έως τριπλάσια απ’ ό,τι στους ασθενείς που είχαν εξαρχής διαγνωστεί με έμφραγμα.
Σχεδόν οι μισοί από τους συνολικώς 135.950 ασθενείς που πέθαναν από έμφραγμα, βρίσκονταν στο νοσοκομείο την ημέρα του θανάτου τους ή κάποια στιγμή κατά τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες της ζωής τους. Από αυτούς, οι 21.677 δεν είχαν καμία αναφορά στους ιατρικούς φακέλους τους για εν εξελίξει ή επικείμενο έμφραγμα, αλλά παρ’ όλα αυτά πέθαναν εξαιτίας του.
Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια δρ Πέρβιζ Ασάρι, οι γιατροί είναι πολύ καλοί στην αντιμετώπιση του εμφράγματος όταν προκαλεί έντονα και άμεσα εμφανή συμπτώματα, αλλά όχι και τόσο καλοί στη διάγνωση ενός δευτεροπαθούς εμφράγματος ή στην ανίχνευση ενδείξεων που υποδηλώνουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θανάτου από έμφραγμα στο εγγύς μέλλον.
Ένα μήνα πριν από το θάνατό τους οι ασθενείς είχαν εκδηλώσει:
– Λιποθυμικό επεισόδιο (συγκοπή)
– Δύσπνοια και πόνο στο στήθος
Οι γιατροί δεν υποψιάσθηκαν όμως ότι αυτά αποτελούσαν ένδειξη επικείμενου εμφράγματος λόγω απουσίας εμφανών βλαβών στην καρδιά κατά την εξέταση.
Έτσι, τα συμπτώματα αυτά είχαν καταγραφεί ως «μη ειδικά» και οι συνηθέστερες διαγνώσεις ήταν:
– Κυκλοφορικά προβλήματα (35% των θανάτων)
– Μη ειδικά συμπτώματα που προαναφέρθηκαν (6% των θανάτων)
– Αναπνευστικά προβλήματα όπως η πνευμονία και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (12% των θανάτων)
Τα συμπτώματα
Σύμφωνα με την υπηρεσία NHS Choices του βρετανικού ΕΣΥ, τα συμπτώματα του εμφράγματος είναι:
– Πόνος στο στήθος, που εκδηλώνεται σαν αίσθημα πίεσης ή σφιξίματος στο κέντρο του θώρακα.
– Πόνος σε άλλα τμήματα του σώματος. Ο πόνος μπορεί να επεκτείνεται από το θώρακα στα χέρια (συνήθως στο αριστερό μπράτσο, αλλά μπορεί να προσβάλλει και τα δύο), τη γνάθο, τον αυχένα, τη ράχη και την κοιλιά.
– Αίσθημα ζάλης ή ιλίγγου
– Εφίδρωση
– Δύσπνοια
– Ναυτία ή έμετος
– Ακραίο αίσθημα άγχους (σαν κρίση πανικού)
– Βήχας ή συριγμός
Ο πόνος στο στήθος σε πολλούς ασθενείς είναι ισχυρός, ενώ σε άλλους είναι ήπιος και θυμίζει πολύ τη δυσπεψία.
Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες δεν παρατηρείται καθόλου πόνος. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί στις γυναίκες, στους ηλικιωμένους και στους πάσχοντες από διαβήτη.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.