Αδιάγνωστοι παραμένουν πολλοί ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή

Πολλά άτομα που διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης κολπικής μαρμαρυγής, πιθανόν να έχουν ασταθή καρδιακό παλμό αλλά να μην έχουν διαγνωστεί, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, που διεξάγεται στη Βαρκελώνη.

Πρόκειται για δεδομένα από μελέτη του Κολεγίου Φυσιάτρων και Χειρουργών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, από τα οποία προκύπτει πως σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς είχαν μη ανιχνευθείσα κολπική μαρμαρυγή που εντοπίστηκε μόνο με τη χρήση για μακρό χρονικό διάστημα εμφυτεύσιμων καρδιακών καταγραφέων.

«Βάσει των αποτελεσμάτων, είναι πιθανόν να υπάρχουν πολλά ηλικιωμένα άτομα με μη ανιχνευθείσα κολπική μαρμαρυγή», τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Τζέιμς Ρέιφελ , καρδιολόγος και καθηγητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 385 άτομα που δεν έδειχναν να έχουν κολπική μαρμαρυγή αλλά είχαν προβλήματα υγείας, σχετιζόμενα με την καρδιακή πάθηση.

Περίπου το 90% των συμμετεχόντων είχαν συμπτώματα σχετικά με την κολπική μαρμαρυγή, όπως κόπωση, αναπνευστικά προβλήματα ή αίσθημα παλμών. Οι περισσότεροι ήταν 75 ετών και άνω με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, υπέρταση, διαβήτη, ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, στεφανιαία νόσο, νεφρική ανεπάρκεια, άπνοια ύπνου ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Σε όλους εμφυτεύθηκε συσκευή καρδιακής παρακολούθησης και οι ασθενείς ετέθησαν υπό ιατρική αξιολόγηση για 18 έως 30 μήνες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες να ανιχνευθεί αδιάγνωστη κολπική μαρμαρυγή αυξανόταν όσο περισσότερο τα άτομα είχαν τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς. Στους 30 μήνες, δύο στους πέντε ασθενείς διαπιστώθηκε ότι έπασχαν από τη συχνότερη καρδιακή αρρυθμία.

Οι γιατροί συνταγογράφησαν αντιπηκτικά σε 72 ασθενείς λόγω επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής που διήρκεσαν έξι ή και περισσότερα λεπτά, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ωστόσο, μόνο 13 ασθενείς είχαν επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής που διήρκεσαν πάνω από 24 ώρες.

«Η διάρκεια φαίνεται να σχετίζεται με μια ουσιαστική αύξηση στον απόλυτο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου», εξήγησε Δρ Τζεφ Χιλι, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μακ Μαστερ του Καναδά, που έγραψε συνοδευτικό άρθρο στο επιστημονικό έντυπο JAMA Cardiology, όπου δημοσιεύθηκε η μελέτη.

Στην κολπική μαρμαρυγή οι συσπάσεις των δύο άνω κοιλοτήτων της καρδιάς δεν συγχρονίζονται με αυτές των δύο κάτω και διπλασιάζεται ο κίνδυνο καρδιακού θανάτου, ενώ πενταπλασιάζεται η πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου. Και αυτό γιατί το αίμα λιμνάζει και πήζει στις καρδιακές κοιλίες. Η χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής είναι η πάγια κλινική πρακτική για πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή.

Η νέα μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη καλύτερης χρήσης των εμφυτεύσιμων μικροσυσκευών παρακολούθησης της καρδιακής λειτουργίας έναντι των άλλων μορφών περιοδικής αξιολόγησης της υγείας της καρδιάς.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Related Post