Αλτσχάιμερ Ελπίδα, αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής

Σήμερα οι εταιρείες Αλτσχάιμερ, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, μας θυμίζουν την ετήσια Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα της άνοιας και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών και των οικογενειών τους.

Ανάγκη για εθνικό σχέδιο δράσης. Η άνοια, προτεραιότητα στη δημόσια Υγεία

Η ακριβής και έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει την εφαρμογή φαρμακευτικών και μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων από τα πρώιμα στάδια της νόσου, εξασφαλίζει ομαλό πέρασμα των σταδίων της και υψηλότερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους επί μακρότερο χρονικό διάστημα.

Μιλάμε με την κ. Παρασκευή Σακκά, νευρολόγο-ψυχίατρο, πρόεδρο της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, που αριθμεί περίπου 2.450 μέλη.

– Τα συμπτώματά της;

«Η νόσος Alzheimer χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση στον εγκέφαλο δύο παθολογικών πρωτεϊνών, του β-αμυλοειδούς και της πρωτεΐνης “ταυ” που οδηγεί σε δυσλειτουργία και εν συνεχεία σε θάνατο των νευρικών κυττάρων και εκφράζεται με μια σειρά συμπτωμάτων: διαταραχές μνήμης, ιδιαίτερα της πρόσφατης μνήμης (π.χ. επανάληψη της ίδιας ερώτησης πολλές φορές), διαταραχές της ικανότητας κατανόησης και έκφρασης του λόγου, διαταραχές τως οπτικοχωρικών δυνατοτήτων, π.χ. απώλεια προσανατολισμού, δυσκολία χρήσης μέσων μεταφοράς, ατυχήματα κατά την οδήγηση, διαταραχές της κρίσης, π.χ. αδυναμία λήψης αποφάσεων για τον εαυτό τους και τους άλλους».

– Και ψυχιατρικά;

«Η νόσος Alzheimer εκτός από τα νοητικά προβλήματα παρουσιάζει και συμπτώματα ψυχιατρικού χαρακτήρα. Τα συμπτώματα αυτά είναι συχνά σε όλα τα στάδια της νόσου και αποτελούν αιτία φόρτισης για τους φροντιστές των ασθενών αυτών. Τα συμπτώματα αυτά είναι κατάθλιψη, επιθετικότητα, ευερεθιστότητα, αρνητισμός, περιπλανήσεις και φυγές, παραληρήματα, π.χ. καχυποψία έναντι είτε ξένων είτε οικείων προσώπων, και ψευδαισθήσεις, κυρίως οπτικές, όπως π.χ. οικείων προσώπων από το παρελθόν που δεν βρίσκονται εν ζωή».

– Πόσοι πάσχουν στην Ελλάδα και στον κόσμο;

«Στις αναπτυγμένες χώρες η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης έφερε στο προσκήνιο την άνοια -α στερητικό + νους, δηλαδή απώλεια του νου-, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Alzheimer, το 50% του συνόλου, σαν ένα μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα. Στην Ευρώπη οι ανοϊκοί ασθενείς είναι σήμερα 7,3 εκατομμύρια και στην Ελλάδα 200.000. Παγκοσμίως οι ανοϊκοί ασθενείς είναι 37 εκατ.και αναμένεται να φτάσουν τα 115 εκατομμύρια μέχρι το 2050. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση η νόσος Alzheimer απορροφά αυτή τη στιγμή το 25% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία».

– Οι προτεραιότητές σας;

«Στην Ελλάδα 400.000 φροντιστές παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με άνοια -με πιο συχνή μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ-, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο. Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι -ασθενείς, οικογένειες, επαγγελματίες της Υγείας και κρατικοί φορείς- να συνεργαστούμε για να γίνει η άνοια προτεραιότητα στη δημόσια Υγεία».

– Υποστηρίζετε και τις οικογένειες των ασθενών;

«Η Εταιρεία μας διοργανώνει επαναλαμβανόμενα σεμινάρια εκπαίδευσης και υποστήριξης για τους φροντιστές ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ. Σε αυτά οι φροντιστές έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για επιστημονικά θέματα σχετικά με την άνοια, για πρακτικά θέματα καθημερινής φροντίδας των ασθενών, αλλά και να εκπαιδευθούν στη διαχείριση του ψυχικού φορτίου που προκαλεί στην οικογένεια η νόσος. Επίσης υπάρχουν ομάδες διαχείρισης άγχους, ιατρείο ψυχιατρικής υποστήριξης φροντιστών, Alzheimer Cafe και ομαδικά προγράμματα γυμναστικής για τους φροντιστές».

http://www.enet.gr

Related Post