Απώλεια βάρους στη μέση ηλικία: 7 στρατηγικές για να πετύχετε το στόχο σας

Η επιβράδυνση του μεταβολισμού είναι μία από τις πολλές επιπτώσεις της γήρανσης στον οργανισμό.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι από τη μέση ηλικία και μετά παίρνουν βάρος, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο.

Σύμφωνα ωστόσο με επιστημονικές μελέτες, ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσει κάποιος να τρέφεται υγιεινά και να χάσει βάρος, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής του.

Τα 7 βήματα που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να τονώσετε τον μεταβολισμόσας και να χάσετε τα περιττά κιλά:

Αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα

Η καθιστική ζωή και η απουσία άσκησης δεν προσθέτει μόνο βάρος, αλλά αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για πολλές και σοβαρές παθήσεις. Μελέτες έχουν βρει ότι η χρήση συσκευών που παρακολουθούν τη σωματική δραστηριότητα, την καύση θερμίδων, τα επίπεδα υγρών στον οργανισμό, ακόμη και την ποιότητα του ύπνου, μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Διπλασιάστε την πρόσληψη πρωτεΐνης

Μετά τα 60 συμβαίνουν δύο σημαντικές αλλαγές στο σώμα: Μειώνεται η μυϊκή μάζα και αυξάνονται οι ανάγκες για πρωτεΐνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόσληψη βάρους. Διπλασιάστε την ποσότητα πρωτεϊνών που καταναλώνετε και κάντε ασκήσεις για αύξηση της μυϊκής μάζας.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014, οι ηλικιωμένοι που διπλασιάζουν την πρωτεΐνη, διατηρούν τη μυϊκή τους μάζα τους και αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα γενικής υγείας. Ένας εύκολος τρόπος για να το πετύχετε, είναι να λαμβάνετε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα.

Να έχετε πάντα μαζί ένα μπουκάλι με νερό

Η πείνα σας μπορεί να είναι καλυμμένη δίψα και μετά τα 65 αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Πίνετε πολύ νερό, καφέ και ροφήματα χωρίς ζάχαρη και φρούτα και λαχανικά με νερό, όπως καρπούζι, κουνουπίδι, σέλινο, μπρόκολο και σπανάκι.

Εστιάστε στην περίμετρο της μέσης και όχι στο βάρος

Είναι μάλλον απίθανο να ξαναμπείτε στο τζιν που φοράγατε στο λύκειο. Το σημαντικό όμως είναι να επικεντρώνεστε στην περίμετρο της μέσης και όχι στα κιλά. Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η κεντρική παχυσαρκία, δηλαδή το λίπος γύρω από τη μέση, αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές μορφές καρκίνου και πρόωρο θάνατο.

Αθληθείτε με παρέα

Σχετική μελέτη έδειξε ότι απολαμβάνουμε περισσότερο τη γυμναστική όταν είμαστε με φίλους. Όσοι έκαναν γυμναστική παρέα με ένα φίλο, το σύντροφό τους ή ένα συνάδελφο ήταν πιο χαρούμενοι σε σχέση με όταν ήταν μόνοι. Επίσης, δήλωσαν πιο ευτυχείς όταν βρίσκονταν στη φύση παρά σε εσωτερικούς χώρους.

Φάτε περισσότερα προβιοτικά

Αν τρώτε άσπρο ψωμί και ζυμαρικά, δύσκολα θα χάσετε βάρος. Μπορείτε όμως να εστιάσετε στο προβιοτικό που λέγεται ανθεκτικό άμυλο. Πρόκειται για άμυλα που αντιστέκονται στην πέψη, δηλαδή δεν απορροφώνται από το λεπτό έντερο και εισέρχονται στο παχύ έντερο. Η διαδικασία αυτή αυξάνει το αίσθημα πληρότητας και βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και της μεγαλύτερης καύσης του λίπους.

Ανθεκτικά άμυλα θα βρείτε στις άγουρες μπανάνες, τα όσπρια, το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και τη βρόμη. Η περιεκτικότητα μιας τροφής σε ανθεκτικό άμυλο αυξάνεται επίσης όταν ορισμένα αμυλούχα τρόφιμα που μαγειρεύονται, στη συνέχεια κρυώνουν. Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως είναι το ρύζι, τα μακαρόνια, οι πατάτες, το κριθαράκι και τα όσπρια, αν βραστούν και έπειτα κρυώσουν, ένα μέρος της δομής του αμύλου (περίπου το 5%) γίνεται ανθεκτικό. Αν όμως στη συνέχεια το φαγητό ξαναζεσταθεί, τα επίπεδα του ανθεκτικού αμύλου μειώνονται.

Κρατήστε ημερολόγιο διατροφής

Κρατώντας ένα ημερολόγιο διατροφής μπορεί να βοηθηθείτε στην απώλεια βάρους. Ακόμη και αν δεν καταγράφετε τις θερμίδες που παίρνετε από κάθε γεύμα, είναι πιο πιθανό να κάνετε υγιεινές επιλογές. Μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που χρησιμοποίησαν ένα ημερολόγιο τροφίμων καθημερινά, έχασαν διπλάσιο βάρος σε σύγκριση με άτομα που δεν το χρησιμοποιούσαν.

Πηγή: today.com

Related Post